Prima ediție din istorie a Ligii Națiunilor a început cu o tragere la sorți de coșmar pentru naționala României. Ajunsă jos de tot în ierarhia fotbalului european, trupa lui Cosmin Contra va juca într-o grupă complicată, din care mai fac parte două echipe care ne dau frisoane, Serbia și Muntenegru.
Dacă odinioară nu aveam probleme cu astfel de echipe, acum tremurăm serios, întrucât valoarea ”tricolorilor” este una contestabilă la nivel european. În ciuda acestui aspect, selecționerul Cosmin Contra este optimist: ”Obiectivul meu şi al jucătorilor este să câştigăm această grupă din care facem parte.”, spune tânărul selecționer.
Cosmin Contra dovedește un curaj imens, dat fiind faptul că, dacă excludem Lituania, România stă foarte prost la meciurile directe cu Serbia și Muntenegru, cele mai dificile adversare din Grupa 4 a Diviziei C din Liga Națiunilor.
Să vedem cine sunt adversarele noastre din această grupă și de unde această temere față de ele:
Serbia, o națională cu jucători de clasă mondială, cotați la sute de milioane de Euro!
a scurt timp după ce a aflat cu cine jucăm în Liga Națiunilor, Adrian Mutu a ieșit public cu o declarație stupefiantă: ”Serbia e o echipă calificată la Mondiale. Cu noroc, dar nu înseamnă că nu e o echipă bună.” Și acum ne uităm peste grupa Serbiei de calificare la Mondialul din Rusia și vedem așa: 1. Serbia, 2. Irlanda, 3. Țara Galilor, 4. Austria. Da, cât noroc! Trecând peste zicerile ”Briliantului”, trebuie să spunem că Serbia are în lot jucători, nu mari, ci uriași ca valoare de piață. Iar dacă îi comparăm cu românii ajungem să băgăm placa aceea cu ”diferențe de la cer la pământ”.
Conform Transfermarkt.com, vecinii noștri au nume galonate din fotbalul european în componența lotului. Cel mai scump jucător este Milinkovic-Savic (Lazio). Mijlocaşul de 22 de ani, pentru care se bat Manchester United, Chelsea sau Arsenal, este cotat la 55 de milioane de euro. Savic este urmat de Nemanja Matic în topul valorii, cu ”doar” 40 de milioane de Euro cotă. Acesta din urmă joacă la Manchester United.
Meciuri directe România - Serbia 2-8!
Doar de două ori am mai jucat până acum cu Serbia. Ambele partide s-au jucat în 2009, în campania de calificare pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud. În tur, tricolorii au cedat pe propriul teren, scor 2-3, apoi au fost făcuți preș la Belgrad, unde au pierdut, scor 0-5.
Muntenegru, ”o națională sub cea a României”, spune același Adi Mutu
Rămânem la vorbele oamenilor mari și încercăm să vedem cine e Muntenegru. Micuța națională a statului care nu adună nici 50% din populația Bucureștiului nu a spus multe în fotbal până acum, însă ne-a dat multe motive să credem că Stanciu, Chiricheș & co. nu sunt peste băieții care alcătuiesc această echipă. Pentru a vedea realitatea e destul să ne uităm peste clasamentul grupei de calificare la Mondialul din Rusia, acolo unde Muntenegru ne-a luat 4 puncte. Și, încă ceva, domnule Adrian Mutu: privește clasamentul final al grupei. Noi, cu Daum & co., am ieșit din cărți înainte de palton, pe când muntenegrenii s-au luptat până aproape de final.
Meciuri directe România - Muntenegru 1-1-1!
Ei în oficiale, noi în amicale, așa s-ar traduce duelurile româno-muntenegrene de până acum. În afară cele două meciuri din preliminariile Mondialului din 2018, de la Cluj (1-1) și Podgorica (0-1), România şi Muntenegru mai au în palmares o singură partidă. În mai 2008, tricolorii s-au impus într-un meci amical cu scorul de 4-0.
Cu Lituania avem 6 puncte. Dacă nu jucăm în Gruia....și fără Pițurcă pe bancă!
Dacă e de scos puncte sigure în această grupă, acestea vin din meciurile cu balticii. Naţionala Lituaniei este, de departe, cel mai modest adversar din această grupă pentru România. Lituanienii au avut o campanie de calificare dezastruoasă pentru Campionatul Mondial din 2018, unde au terminat pe penultimul loc, în spatele Angliei, Slovaciei, Scoției şi Sloveniei.
Meciuri directe România - Lituania 10-1!
Cu excepția acelui 0-3 din Gruia, din campania de calificare la Campionatul Mondial din Africa de Sud 2010, România s-a distrat peste tot cu Lituania. Fie în amicale, fie în oficiale, ”tricolorii” s-au impus, din 1931 până în 2016.
UEFA a anunțat și țintarul Grupei 4:
7 septembrie
România - Muntenegru
Lituania - Serbia
10 septembrie
Serbia - România
Muntenegru - Lituania
11 octombrie
Lituania - România
Muntenegru - Serbia
14 octombrie
Lituania - Muntenegru
România - Serbia
17 noiembrie
Serbia - Muntenegru
România - Lituania
20 noiembrie
Serbia - Lituania
Muntenegru - România