În 1993, în cinematografe a fost lansat un film care a făcut istorie de-a lungul anilor: Groundhog Day. Tradus în România ca ”Ziua Cârtiței”, filmul american prezintă rutina zilnică a personajului Phil, jucat de Bill Murray. După un somn liniștit, eroul nostru se trezește și constată că ziua precedentă se repetă la nesfârșit. Ei bine, în aceste zile, două echipe din Anglia și Franța, Arsenal și Marseille au constatat că eșecurile lor se repetă la nesfârșit contra rivalelor interne.
Așa cum bietul Phil este terorizat de rutina similară de zi cu zi, așa și cele două echipe de legendă din Anglia și Franța sunt terorizate de două rivale mult mai puternice. Începând de duminică, 25 februarie, până joi, 1 martie, echipele antrenate de Arsene Wenger și Rudi Garcia, Arsenal și Marseille, au trăit coșmaruri cu repetiție contra celor de la Manchester City și PSG.
Duminică, 25 februarie: PSG - Marseille 3-0 & Arsenal - Manchester City 0-3
Weekend-ul trecut s-a încheiat cu două mari derby-uri în Ligue 1, respectiv finala Cupei Ligii Angliei. Cu toții sperau ca OM și Arsenal, outsidere evidente, să demonstreze măcar acum, în duelurile cu cele mai bune dintre cele mai bune echipe din țările lor, că pot opune rezistență. N-avea să fie deloc așa. Atât ”tunarii”, cât și elevii lui Rudi Garcia de la Marseille s-au dovedit a fi echipe mici, foarte mici, fiind învinse la scor de neprezentare.
City a învins-o pe Arsenal cu 3-0 și a câștigat Cupa Ligii Angliei, iar PSG s-a distrat cu OM și a mai pus 3 puncte avans în clasament.
Miercuri 28 februarie/joi 1 martie: PSG - Marseille 3-0 & Arsenal - Manchester City 0-3
În urmă cu două zile și ieri, rolurile s-au inversat. Nu, nu e vorba de câștigători, ci de competiții. Acum, PSG și OM s-au întâlnit în Cupă, iar Arsenal și City în campionat. Nu s-a schimbat absolut nimic. Wenger și Garcia au primit noi lecții de fotbal de la Guardiola și Emery.
City a învins-o pe Arsenal cu 3-0 în Premier League, iar PSG s-a distrat cu OM și s-a calificat în semifinalele Cupei Franței.
Concluzia după aceste dueluri este una extrem de simplă. Și echipele mari, de legendă, foste campioane interne și internaționale au devenit echipei mici, foarte mici în comparație cu banii șeicilor.