Primăvara se încheie cu temperaturi mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă, iar ploile torențiale, descărcările electrice și vântul puternic pun stăpânire pe majoritatea regiunilor.
Primele zile ale verii se anunță capricioase, astfel că până miercuri, toată țara va fi sub informare de ploi puternice și vijelii, potrivit Digi24. Fenomenele de instabilitate atmosferică vor domina, însă vestea bună este că în a doua parte a săptămânii temperaturile sunt în creștere.
Spre sfârșitul săptămânii avem parte de temperaturi ridicate de până la 26, 27 de grade Celsius, mai ales în sud-vestul României.
Însă, prognoza pe două săptămâni emisă de ANM anunţă că vremea va fi instabilă începând din 31 mai până pe 13 iunie, chiar dacă se vor înregistra temperaturi în creștere. Mai mult, la munte, meteorologii anunţă, la peste 1.800 de metri, lapoviță și ninsori.
"La munte, la altitudini mari, spre searã vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare la munte, în nordul, vestul şi sud-vestul ţãrii, dar de scurtã duratã şi în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 12-14 grade în nordul Moldovei şi 20...22 de grade în sudul Olteniei", potrivit Oscar Stanciu, redactor meteo Observator.
"Atât ultimele zile din luna mai, cât și primele din această vara aduc fenomene de instabilitate atmosferică accentuată. De azi până miercuri, la ora 10, va fi în vigoare o informare ce vizează majoritatea regiunilor țării. Vorbim de averse cu caracter torențial, fulgere, vijelie, căderi de grindină și cantități de apă de 25 l/mp, chiar 50 l/mp. Chiar și marți, prima zi din luna iunie, și miercuri, vorbim de temperaturi răcoroase. Mai ales marți, vor fi maxime de 17, 18 grade Celsius în sud-vest, 15 grade la București. A două parte a săptămânii aduce temperaturi în creștere. În sud-vest vorbim de maxime care se apropie de temperaturi de vara. Duminică vor fi 26, 27 de grade Celsius. Până atunci suntem sub incidența acestei vremi caracteristice acestei perioade. Mai e cea mai bogată în precipitații, iunie e cea mai instabilă", spune Elena Mateescu, director ANM.
Cod galben și cod portocaliu de ploi abundente. Ce zone sunt vizate
Administrația Națională de Meteorologie a anunțat luni, 31 mai 2021, un cod galben de ploi însemnate cantitativ și intsabilitate atmosferică în majoritatea regiunilor. Avertizarea a intrat în vigoare de astăzi de la ora 10:00 și este valabilă până pe 2 iunie 2021, ora 10:00.
În perioada menționată, în majoritatea regiunilor, vor exista momente în care ploile vor avea un caracter torențial, iar instabilitatea atmosferică își va face simțită prezența. De asemenea, preciptațiile vor fi însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină, dar și de descărcări electrice.
Citește și: Prognoza Meteo, 31 mai 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Zonele afectate de codul galben sunt Banat, Crișana, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, în vestul și nord-vestul Munteniei, precum și în jumătatea de nord a Moldovei, unde vor exista instabilități atmosferice accentuate și precipitații semnificative cantitativ, iar cantitățile de apă vor depăși 25 - 30 l/mp și, pe arii restrânse, 40 - 50 l/mp, conform meteoromania.ro.
Potrivit ANM, codul portocaliu de ploi abundente intră în vigoare de astăzi, 31 mai 2021, ora 15:00, avertizarea fiind valabilă până pe data de 1 mai 2021, ora 21:00. Zonele vizate sunt județul Tulcea și zona costieră a județului Constanța, unde se vor înregistra ploi abundente și cantități de apă ce vor depăși 50 - 70 l/mp.
Alertă ANM! Cod galben și cod portocaliu de ploi abundente. Ce zone sunt vizate... Prognoza Meteo, 1 iunie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...