Antena Căutare

Primul val de praf saharian din acest an a fost detectat în Europa. Când va ajunge în România și cum afectează sănătatea oamenilor

Specialiștii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei au detectat primii nori de praf roșiatic, din acest an, deasupra Europei. Află din rândurile de mai jos cum ar putea afecta sănătatea oamenilor și care grupuri de persoane ar putea fi mai vulnerabile.

praf saharian, primul val pe acest an. când ajunge în românia Galerie
Primul val de praf saharian din acest an a fost detectat în Europa. Când va ajunge în România și cum ar putea afecta sănătate | Profimedia

O cantitate însemnată de praf din Sahara a fost detectată în Europa, pentru prima dată în anul 2023, iar aceste particule ar putea ajunge în estul și centrul continentului chiar în următoarele zile, au anunţat administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei, informează DPA, citat de Digi24.

Citește și: Cât de periculos este praful din casă și cum eviți formarea lui. Trucurile simple care îți vor menține locuința curată

Care e impactul pe care îl poate avea prezența prafului saharian deasupra Europei

Praful saharian ar putea afecta atât sănătatea oamenilor, cât și sectorul energetic, potrivit sursei citate mai sus. De exemplu, prezența însemnată de praf saharian ar putea fi un factor declanșator pentru alergii, potrivit Antena 3.

În egală măsură, particulele de praf prezente în atmosferă pot afecta și sectorul energetic, mai precis producția de energie solară.

Potrivit previziunilor realizate de administratorii programului Copernicus, praful provine din Africa de Nord, a ajuns deja în Peninsula Iberică şi se îndreaptă spre Franţa, notează Agerpres, citat de sursele menționate:

„Efectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania.”, a declarat unul dintre cercetătorii care participă la programul Copernicus, Mark Parrington.

Citește și: Prognoza meteo 23 februarie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

România a fost traversată și anul trecut de un nor de praf saharian

Un nor de praf din Sahara a trecut peste țara noastră și în luna august a anului trecut, potrivit Spynews și Realitatea.net. Particulele de praf au traversat atunci zona Moldovei și sudul României, iar anunțul era făcut chiar de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Ulterior, în luna septembrie 2022, un alt nor de praf a trecut peste România.

Oamenii care suferă de bolii respiratorii cronice riscă să fie mult mai afectați de praful saharian. În această categorie intră persoanele care se confruntă cu bronșită cronică, emfizem, astm ori vreo boală pulmonară obstructivă cronică, potrivit Spynews.

Serialul Makari e disponibil din 1 martie pe AntenaPLAY. Producția a câștigat deja publicul italian... Ce substanță periculoasă a fost descoperită într-un medicament luat de toți românii. Poate da efecte adverse mortale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x