Live acum
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Iarna își intră în drepturi, nu glumă! A fost emis cod roșu de vreme severă în mai multe zone din țară, în următoarele ore

Iarna începe să-și intre în drepturi tot mai serios, iar veștile de la meteorologi nu sunt deloc bune, întrucât aceștia au emis o avertizare de tip cod roșu, ce este valabilă până la ora 20:00, în mai multe zone din țară. 

Iarna începe să-și intre în drepturi tot mai serios, iar veștile de la meteorologi nu sunt deloc bune, întrucât aceștia au emis o avertizare de tip cod roșu, ce este valabilă până la ora 20:00, în mai multe zone din țară.

Astfel, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat risc mare de avalanșă, adică cod roșu, în masivele montane, unde stratul de zăpadă a înregistrat variații ușoare.

Astfel, până la ora 20:00, pe 5 ianuarie, vremea va fi geroasă, iar cerul va fi variabil, temporar noros și pe arii restrânse va ninge slab. De asemenea, vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări temporare, ce vor depăşi la rafală 50-60 km/h, viscolind sau spulberând zăpada pe creste. Local se va semnala ceaţă însoţită şi de depuneri de chiciură.

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Făgăraş: risc mare

La altitudini de peste 1800 m, la suprafaţă se află un strat instabil de 30-40 cm alcătuit din zăpadă relativ recentă.

Atât la suprafaţă cât şi în profunzime regăsim plăci de vânt, mai ales pe versanţii cu expoziţie sudică. Declanşarea avalanşelor e probabilă chiar şi la o supraîncărcare slabă a stratului iar pe numeroase pante sunt condiţii inclusiv pentru declanşarea unor avalanşe de mari dimensiuni prin angrenarea straturilor subiacente.

La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă s-a stabilizat uşor, dar se menţine relativ instabil în partea sa superioară, îndeosebi pe pantele mai înclinate, iar declanşările de avalanşe sunt posibile chiar şi la supraîncărcări slabe

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Bucegi: risc mare şi cod roşu

La altitudini de peste 1800 m, întâlnim numeroase plăci de vânt, îndeosebi pe versanţii nord-estici, estici şi sud -estici. Stratul se menţine instabil în partea sa superioară, unde primii 30-40 cm prezintă rezistenţă scăzută.

Declanşarea avalanşelor e probabilă chiar şi printr-o supraîncărcare slabă a stratului. La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă este de dimensiuni mai reduse, s-a consolidat uşor, dar pe văi sunt zone cu acumulări importante de zăpadă,

Declanşările de avalanşe sunt posibile la supraîncărcări slabe, pe pantele suficient de înclinate şi în cazuri izolate pot fi şi de dimensiuni mari

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Țarcu-Godeanu: risc însemnat

La peste 1800 m sunt prezente numeroase plăci de vânt, în special pe versanţii estici şi sudici, iar primii 20-30 de cm din strat prezintă rezistenţă scăzută. Vântul a favorizat depunerea şi acumularea zăpezii în zonele adăpostite şi pe văi iar acolo stratul instabil de la suprafaţă este de dimensiuni mai mari.

Sub 1800 m stratul are grosimi de 70-80 cm iar în partea sa superioară prezintă rezistenţă scăzută în primii 20-30 cm

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro