Ploile torențiale care au lovit România au făcut ravagii în zece localități din județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Timiș și Teleorman, iar mai multe case au fost inundate.
În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în optjudețe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vremea rea.
”Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 210 locuințe, 286 curți, 32 beciuri și o stradă. Totodată, din cauza vântului puternic, doi copaci au căzut pe carosabil și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora”, au anunțat cei de la IGSU.
Cel mai grav afectat a fost județul Harghita, unde s-au înregistrat inundații în 3 localități: Căpâlnița, Vlăhița, Luepa. Astfel, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din peste 500 de gospodării.
Totodată, o persoană din localitatea Căpâlnița a fost evacuată temporar din calea apelor. Și circualția rutieră a fost afectată pe DN16. Mureș, și un DC 18, în Teleorman.
Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice pentru județele Harghita, Maramureș și Sălaj, au fost emise cinci mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.
România, sub avertizare de instabilitate atmosferică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a arătat că, de miercuri de la ora 9.30, până vineri, la ora 23.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării. Se vor semnala averse care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15...35 l/mp, scrie news.ro.
De altfel, gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat până la finalul săptămânii.
De asemenea, ANM a emis Cod galben de instabilitate atmosferică de miercuri de la ora 12.00 până joi, la ora 10.00, pentru mai multe regiuni ale ţării.
Astfel, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Oltenia, local în Muntenia şi Moldova, precum şi în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 40...60 l/mp.
Credit foto: ISU Harghita
Prognoză specială pentru București: Capitala va fi lovită de fenomene extreme precum descărcări electrice, vijelie și gr... România este sub ape! Inundații și grindină de dimensiunea unui ou! Vijeliile nu se opresc nici în următoarele ore...