Scena românească a sărăcit teribil. Nume care au făcut istorie în teatrul, filmul și muzica românească au plecat mult prea devreme spre ceruri, lăsând un gol ce pare imposibil de umplut. Un 2016 negru, care ne-a răpit prea multe idoli, e pe cale să se încheie și să lase în urmă un bilanț cutremurător.
George Alexandru (21.11.1957-1.01.2016).
Anul a început cu o mare pierdere pentru breasla actorilor, care rămânea fără unul dintre cei mai talentați reprezentanți ai săi în prima zi a lui 2016. George Alexandru, genial în rolul sublocotenentului Lazăr din „Noi, cei din linia întâi”, pierea inexplicabil la Insititutul Clinic Fundeni din cauza unei infecții abdominale severe. Suferința nu era de ieri, de azi, dar carismaticul artist nu voia să arate că boala-l macină încet, dar sigur. Totul a ieșit la suprafață la o zi distanță de la constatarea decesului, iar lumea teatrului rămânea fără un geniu artistic, imposibil de înlocuit.
Cornel Patrichi (1.04.1944-5.04.2016).
Împlinise 72 de ani de doar câteva zile, iar viața părea să-i mai dea o șansă după multe probleme de sănătate peste care trecuse de-a lungul timpului. Cornel Patrichi era considerat cel mai influent și cunoscut balerin și coregraf pe care l-a dat România de-a lungul timpului, însă notorietatea și valoarea profesională sunt arme mult prea slabe în fața morții. Cinci ani s-a luptat cu boala și când părea că a reușit să o învingă a venit vestea tragică. Patrichi s-a stins în locuința sa din Capitală, sub ochii soției care i-a stat alături până la ultima suflare.
Mircea Albulescu (4.10.1934 - 8.04.2016).
La doar trei zile distanță de la trecerea în neființă a lui Cornel Patrichi o altă veste zdruncina întreaga Românie. Uriașul actor Mircea Albulescu se stingea din viață. Avea 82 de ani și își aștepta liniștit sfârșitul. După dispariția soției sale, Albulescu nu-și mai găsea rostul pe această lume, declaraând în repetate rânduri că-și dorește să meargă alături de cea care i-a fost alături o viață întreagă. Inima, cea care-l făcuse un actor genial, un soț ideal și un tată nepereche, l-a trădat, probleme cardiace scurtându-i existența într-o clipă. Doar câteva ore a mai trăit după ce a fost transportat de urgență la spital după care a plecat să fie alături de marea iubire a vieții sale.
Radu Beligan (14.12.1918 - 20.07.2016).
2016. Vara. O veste se propagă cu rapiditate. Radu Beligan a murit. Lumea a zâmbit pentru că în ultimul timp geniul teatral și regizoral al maestrului fuseseră uitate și înlocuite cu glume superficiale despre vârsta actorului. Până la urmă, zvornurile s-au dovedit a fi adevărate. Maestrul Beligan murise, lăsând în urma sa un adevărat patrimoniu artistic. Roluri geniale, piese scrise și regizate, momente actoricești imposibil de egalat și recordul de a fi cel mai în vârstă actor din lume care continuă să urce pe scenă.
Marin Moraru (31.01.1937-21.08.2016)
Anul negru a continuat să-și ia tribut de pe scenele României și în luna august. Un alt monstru sacru s-a dus să joace în ceruri. Marin Moraru, omul care stârnea hohote de râs doar prin simpla prezență și care s-a numărat printre prietenii de suflet ai marilor Toma Caragiu și Gheorghe Dinică, fusese internat de mai bine de o săptămână la Spitalul Elias din Capitală. Acesta suferea de o boală gravă, iar la momentul internării starea acestuia era de asemenea, foarte gravă. Din păcate, organismul său a cedat, iar medicii au consemnat decesul lui Marin Moraru într-o zi blestemată de 21 august.
Ioan Gyuri Pascu (31.08.1961- 26.09.2016)
Poate cea mai șocantă dispariție a anului a fost cea a lui Ioan Gyuri Pascu. Actor senzațional și un cântăreț apreciat, fostul star din Divertis a pierit în mod surprinzător la doar 55 de ani. Boala pe care o căpătase cu mai multă vreme în urmă și pe care o trata în mond neconvențional l-a doborât în dimineața zilei de 26 octombrie. Intervenția medicilor a fost tardivă, iar savurosul Gyuri părăsea această lume în urma unui infarct.
Sebastian Papaiani (25.08.1936-27.09.2016).
Ca și cum n-ar fi fost suficientă dispariția lui Gyuri, la o zi distanță, publicul românesc se despărțea pentru ultima oară de Sebastian Papaiani. Cel care i-a dat viață plutonierului Căpșună se lupta cu boala de mai mulți ani. Reușise s-o țină sub control până într-o zi, când moartea a venit și ne-a mai răpit un geniu al scenei. Deși părea că se recuperase după accidentul vascular suferit cu o lună în urmă Papaiani nu a mai rezistat unei noi probleme, iar pe 27 octombrie se stingea chiar la clinica în care era internat.