În urmă cu câteva săptămâni, Institutul National de Statistică anunta o premieră pentru România: pentru prima dată după revoluţie, mâncarea s-a ieftinit. Pe fondul unei producţii agricole record, în 2013 preţurile alimentelor au scăzut cu aproape 2 procente.
Vestea este cât de poate de bună, în condiţiile în care fiecare familie alocă, potrivit INS, aproape 42% din totalul cheltuielilor pentru mâncare. La scăderea mediei preţurilor a contribuit şi reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, măsură aplicată în luna septembrie a anului trecut.
Pentru 2014, guvernanţii şi-au propus relansarea consumului populaţiei. O intenţie cât de poate de bună în conditiile în care şi românii ar simţi că au ceva mai mulţi bani în buzunare. Dar, pe lângă majorările de salarii şi pensii anunţate, de la 1 ianuarie au crescut accizele, şi implicit preţurile. Iar din aprilie am putea asista la o nouă majorare a preţurilor ca urmare a introducerii accizei de 0,7 centi la carburanţi.
Un prim anunţ de majorare a preţurilor a venit din industria laptelui. Producătorii ar trebui să aleagă între a dispărea de pe piaţă sau a scumpi marfa cu peste 20% după ce normele europene care îi obligă să facă buletine lunare de analiză a laptelui şi care costă 180 de lei, au intrat în vigoare.
Citește AICI cine a mai anunțat scumpiri.
FOTO! Andreea Bălan mănâncă flori din ghiveci... FOTO: Kate şi William, goi în cadă! Imaginile ce au uimit lumea...