Cum a refuzat Tamara Buciuceanu-Botez rolul vieții ei. Era ”timidă” și ”speriată”

Cum a refuzat Tamara Buciuceanu-Botez rolul vieții ei. Ce spune Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București sau profesorul Mihai Gavrilescu „Socrate”, din filmul emblematic ”Liceenii”.

tamara Buciuceanu Botez

Cum a refuzat Tamara Buciuceanu-Botez rolul vieții ei. Ce spune Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București sau profesorul Mihai Gavrilescu „Socrate”, din filmul emblematic ”Liceenii”.

Lumea artistică, dar nu numai, deplânge moartea regretatei actrițe, Tamara Buciuceanu-Botez. Directorul TNB, Ion Caramitru sau, mai bine zis, profesorul ”Socrate” a dezvăluit presei că nu a mai văzut-o pe actriță ”de multă vreme„ și cum acesta i-a propus un rol într-o piesă de teatru pe care actrița l-a dorit foarte tare. Doar că, deși era rolul ”vieții ei”, așa cum poveste Ion Caramitru, actrița Tamara Buciuceanu a fost nevoită să-l refuze:

„Am mai vorbit la telefon. S-a retras. La un moment dat i-am propus să joace un rol pe care l-a dorit foarte mult, toată viața și pentru care ar fi fost dedicată să joace, rolul principal în Micul infern, piesă care se joacă la TNB. Ea ar fi fost prototipul. Mi-a spus atunci timidă și speriată că nu mai are putere, că îmi mulțumeste, că e rolul vieții ei, dar e puțin prea târziu, că nu se simte în stare. Aceasta a fost ultima mea discuție profesională cu ea”, a spus Ion Caramitru, potrivit Digi24.ro.

Tamara Buciuceanu Botez, biografie

În peste 65 de ani de carieră, Tamara Buciuceanu-Botez a scris pagini de istorie, având roluri în teatrul dramatic, teatrul de revistă, operetă, televiziune și film.

A fost Aneta Duduleanu în ”Cuibul de Viespi”, regia Horea Popescu, a fost Chirița din ”Chirișa de provincie” în regia lui Alexandru Dabija, a fost profesoara Isoscel în filmul ”Liceeni”, în regia lui Nicolae Corjos.

Tamara Buciuceanu-Botez a făcut peste 1500 de roluri memorabile, dar și o carieră impresionantă în Televiziune, rămânând posterității cupletele din programele de Revelion.

Celebra actriță Tamara Buciuceanu-Botez și-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animaţii şi a jucat în numeroase spectacole radiofonice şi de televiziune.

Tamara Buciuceanu-Botez a adunat peste 65 de ani în slujba publicului care a adorat-o. A jucat pe scena teatrelor din București, debutând în piesa ”Marfă din Makkar de la Teatrul Giulești, actualul Odeon. A debutat ca actriţă de film în ''Titanic vals'' (1964, regia Paul Călinescu), în care a jucat alături de Grigore Vasiliu-Birlic.

De asemenea, Tamara Buciuceanu Botez a interpretat roluri pe scena Teatrului de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Național ”I.L. Caragiale”, Teatrul de Operetă.

În ce privește rolurile din pisele de teatru, ne putem aminti cu drag de ”Pălăria Florentină”, ”Gaițele”, ”Contesa Maritza”, ”Văduva Veselă”, ”Lăsați-mă să cânt”, „Voievodul ţiganilor“, „Sânge vienez“, „Marco Polo“, „My Fair Lady“, „Nepotul“, „Azilul de noapte“, „Joc de pisici“, „Titanic vals“, „Interviu“, „Reţeta fericirii“, „Tartuffe“, „Dimineaţă pierdută“, „Somnoroasa aventură“, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie“, „Scaunele“, „Cumetrele“, „Doctor fără voie“, „Domnişoara Nastasia“, „Mamouret“, „Însemnările unui necunoscu“, „Aşteptând la arlechin“, „Divorţul de aur“, „Aplauze... aplauze“.

Citește și:

Imagini de colecţie cu actriţa Tamara Buciuceanu Botez! Ce i-a amintit lui Ștefan Bănică de la filmările „Liceenii”, cu puțin timp înainte de a se stinge

Ultimele știri