Jurata de la iUmor, marca Antena 1, și-a exprimat părerea vizavi de tragedia care s-a întâmplat recent în sectorul 6 din Capitală.
Reacția Deliei, după cazul femeii ucise de câini în zona Lacul Morii din București
Artista este iubitoare de sport și, de multe ori, postează filmulețe sau imagini în mediul online cu rutina ei de alergat în diferite zone din București.
Jurata de la iUmor a comentat, recent, pe marginea tragediei în urma căreia o femeie iubitoare de sport și-a pierdut viața. Ana Oroș ieșise la alergat, însă a fost sfâșiată de câinii fără stăpân în zona Lacul Morii din sectorul 6.
„Să mori sfâșiat de câini (...), nu există așa ceva, nu există așa ceva… într-o Capitală… nu… refuz”, a spus ea într-un InstaStory.
Ana Oroș a murit sâmbătă dimineață, în urma rănilor pe care le-a suferit. Femeia în vârstă de 44 de ani ieșise la alergat în zona Lacul Morii din sectorul 6 al Capitalei, pe un câmp, dar a fost ucisă de o haită de câini fără stăpân.
Ana Oroș lucra în cadrul Direcției de Mediu a Primăriei Capitalei, era membră a unui club sportiv, dar și voluntară la mai multe asociații și ONG-uri care se ocupă cu protecția mediului, notează Hotnews.
Tragedia s-a întâmplat după ce victima mai fusese atacată, prima oară, în aprilie anul trecut, în aceeași zonă, de către maidanezi. La acea vreme, femeia a fost salvată de doi bicicliști care erau în trecere, însă a ajuns la spital din cauza rănilor la cap, la mâini și a picioare, suferind o operație de urgență.
Motivul pentru care femeia s-ar fi întors în aceeași zonă unde a fost, inițial, atacată de câini a fost dezvăluit de unul dintre prietenii ei.
“Multă lume se întreabă de ce a continuat să vină aici. Cuvintele Anei au fost:<< Nu poți trăi cu frică!>> Problema există în continuare și se poate întâmpla oricui. Sunt câini lăsați în libertate și formează haite și atuncea atacă”, a transmis Cristian pentru Europa FM.
Într-o intervenție pentru Digi24, unul dintre bicicliștii care au salvat-o pe femeie, anul trecut, din colții câinilor a povestit cum s-a întâmplat totul:
„A fost în aprilie anul trecut. Eram cu bicicleta cu încă un coleg. Am observat că era pe câmpul respectiv și în momentul în care a fost înconjurată de câini am alergat de pe bicicletă, am găsit o creangă pe jos, am alungat câinii respectivi.
Colegul meu a sunat la 112, au venit echipajele, am scos-o de acolo, era foarte rănită. A venit Salvarea, a dus-o la spital. Ulterior, m-am întâlnit cu ea tot în zonă, alerga, mi-a arătat rezultatele operațiilor”, a povestit martorul pentru Digi24.
Recent, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a făcut câteva declarații pe pagina sa de Facebook, susținând că vina este, de fapt, a Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).
„Nu mă spăl pe mâini! Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puţin acum, cu moartea tragică, în condiţii înfiorătoare, a Anei Oroş Daraban. Am cunoscut-o pe Ana chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieşise la alergat.
A participat şi la acţiunea de curăţenie, am igienizat împreună zona. Am discutat despre proiectele viitoare, până unde şi cum vom face cu viitorul parc. Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv... nu am cuvinte.
Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere! Nu am ieşit public până acum deoarece am aşteptat să văd poziţia primarului general, cel care decide politicile ASPA, alocă bugete şi care este singurul care are instrumentele instituţionale să rezolve problema câinilor.
Recunosc, aveam această aşteptare. În septembrie 2013, atunci când Ionuţ Anghel şi-a găsit sfârşitul în aceleaşi condiţii înfiorătoare, primarul general de atunci, Sorin Oprescu, şi-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA etc.
Primarul de Sector nu apare în nicio discuţie publică. De aici aşteptarea mea. Nu mai am aşteptări de la PMB. Lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilităţilor în curtea altora sunt deja de notorietate.
Adevărul este următorul. Politica ASPA este total greșită și a dus la reapariția câinilor pe străzi. În loc sa adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de "constientizare".
Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condițiile în care sunt ținute animalele sunt proaste. Și de aceea, resursele lor nu se duc la capturare ci pe condiții de cazare și campanii de "constientizare" pe bani mulți. Un fel de PR pe bani publici.
Până la o analiză mai detaliată, se vede clar din bugetul lor ca investesc în adaposturi și alte servicii și nu în capturare! De exemplu, au un singur colaborator care are abilitatea de a tranchiliza animalele. Despre ce vorbim? Despre incompență și iresponsabilitate. Bucureștiul este enorm, resursele lor pentru capturare sunt inexistente!
PROBLEMELE AU REAPĂRUT DUPĂ CE ASPA ȘI-A MODIFICAT ABORDAREA și au distrus echipele și capacitățile care în trecut au dat rezultate. Restul sunt adrese cu care își acoperă incompetența. Sunt singura instituție înființată pentru acest scop și doar cu acest scop.
Schimbul kafkian de adrese cu polițiile locale, pentru ca politia sa amendeze proprietarii de câini necipați nu rezolvă problema. Asta poate face și politia animalelor și politia locala a municipiului București.
Problemele mari și complexe se rezolvă prin acțiuni masive și complexe! Cum, mai exact? PRIN PLANIFICAREA DE ACȚIUNI DE PRINDERE DE AMPLOARE, coordonate de un comandament.
ASPA ar fi trebuit să organizeze acțiuni de prindere, punctuale, cu data și oră, să ceara sprijinul nostru, al colegilor lor, politia locala din subordinea lui Nicușor Dan (nu vorbește nimeni despre ei, dar ai aceleași competențe legale) și a politiei MAI.
DAR CUM SĂ PLANIFICE ASPA ASA CEVA DACĂ EI NU AU UNDE SĂ MAI DUCĂ ANIMALELE?! Asa că această instituție doar mimează ca lucrează și ca face ceva pentru misiunea pentru care a fost înființată.
Politia Locală a acordat în trecut ajutorul ASPA, ASPA scoate niște adrese doar atunci când lucrurile nu au mers bine. Dar nici nu puteau sa meargă bine, cu 2 sau 3 angajați care fugăresc animalele pe terenuri zeci de hectare! Este absurd!
ASPA are o singura misiune și un buget mare, distribuit prost. ASPA arunca nedemn vina pe Poliţia Locală. Hârtiile pe care le-a dat presei arata ca intentia lor a fost de la început sa se acopere de hârtii.
Polițiile Locale au zeci de misiuni și de servit sute de mii de cetățeni:
- ordine publica,
- circulație,
- comerț stradal neautorizat,
- controlul agenților economici,
- controlul santierelor,
- verificarea salubristului,
- deșeuri necontrolate,
- siguranța în scoli, inclusiv a zonelor adiacente atunci când copii vin si pleaca de la școală,
- ridicarea mașinilor abandilonate,
- ridicarea mașinilor parcate ilegal,
- ambozie,
- terenuri neîngrijite si fațade degradate,
- supraveghere parcuri,
- intervenții le cerere, pe ocuparea locurilor de parcare,
- vânarea dubelor care aruncacdeseuri din construcții pe câmp,
- actiuni de mutare a vehiculelor atunci când operatorii de servicii utilitare intervin,
- diferite obiective de paza, vezi parcul Politehnicii etc.
As putea sa continui lista, este de 5 ori mai lungă. ASPA ARE UN SINGUR OBIECTIV.
Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!! Îmi pare nespus de rău pentru ce s-a întâmplat, de acum înainte ma voi ocupa personal de acest subiect.
În paralel solicit Consiliului General să facă o comisie care să evalueze activitatea ASPA!
Lucrurile nu vor rămâne asa, eu voi reveni pe acest subiect in cateva zile cu o dare de seamă.
P.S. Aceasta este o temă de anvergura redacției Recorder. Eu, le stau la dispoziție.
PPS Sa ne uitam nitel pe CVurile actualei conduceri a ASPA si pe CVul doamnei Pungă, cea care isi asuma toate deciziile in acest domeniu! Reteta dezastrului”, a scris într-o postare pe rețeaua socială primarul Ciucu.
La rândul său, purtătoarea de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu, a declarat că este nevoie de intervenția poliției în cazul problemelor cu câinii fără stăpân, lăsați liberi.
„Câinii pleacă din domeniul public intră pe o proprietate privată, noi nu mai avem competență, noi nu mai putem să intrăm și să capturăm. Și atunci ce am făcut? Am rugat Poliția Locală Sector 6 să ne ajute să identificăm proprietarii acelor terenuri și să obținem acordul lor să intrăm pe teren să-i capturăm.
Sau mai există și varianta în care acei proprietari își asumă câinii, își îngrădesc corespunzător proprietatea și și-i țin acolo. Nu am primit un răspuns la această adresă.
Problemele astea apar și pentru a le putea preveni sunt necesare mai multe controale la proprietarii de câini și la proprietățile private. Intră-n competența Poliției. Noi, ASPA, avem competență doar ridicare. ASPA nu are competențe de a verifica proprietarii de animale”, a spus Cătălina Trănescu, scrie Europa FM.
Liviu Vârciu și Anda Călin, filmați când dansează pasional. Ipostaza în care nu s-au mai afișat până acum pe internet... Gerard Pique, umilit pe un stadion după ce soția Shakira le-a dedicat lui și amantei o melodie. Ce i s-a întâmplat...