RENEE PERLE. Primul fotomodel din istoria omenirii a fost ROMÂN. ”Pe lângă ea, celelalte superbe păreau țărănci!”

 
+4 click pentru
galerie

Renne Perle, românca născută la Iași, a ajuns la Paris, unde l-a cunoscut pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue. A devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, artistul imortalizând-o în 341 de imagini în doi ani! A fost lăudată de marele John Galliano, iar portretele sale au ajuns să fie licitate la casa ”Sotheby's"

Și s-a prezentat! Da, fix acolo, în mijlocul străzii circulate! Tupeu și feminitate într-un singur trup.”Bonjour, mă numesc Renne. Sunt româncă stabilită aici, la Paris. Fost model la Doeuillet”. N-apucă să termine succinta prezentare că derbedeul de Cupidon și trimite săgeata spre inima bărbatului! Care nu-i un orișicine. Jacques-Henri Lartigue, fotograf. În vara aceea a anului 1930, când și-au încrucișat privirile, avea cam 36 de ani. Trăgea poze de la șapte. Deținea cadre cu primii mari aviatori francezi: Gabriel Voisin, Louis Paulhan ori marele Roland Garros. Suzanne Lenglen, cea mai mare jucătoare de tenis din istoria Hexagonului, ”Divina”, îi surâsese de sute de ori. Se știa cu Pablo Picasso, cu Jean Cocteau, dejuna alături de scriitori cu peniță fină, cina dimpreună cu vedete ale scenei.

Ea, domnișoara, puțin peste un 22-23 de ani. Româncă, născută la Iași, din părinți evrei. Renadi Parlea. Se știu puține despre a sa copilărie. Familia s-a mutat la Paris. S-a rebotezat Renee Perle. A ajuns model pentru celebrul Georges Doeuillet, cel despre care se spune că a dat ora exactă în ceea ce înseamnă modă. În 1900 avea deja deschisă, pe malurile Senei, o ”Fashion House”. O remarcase pe Perle de când era o puștioaică. Înaltă, sâni mari, mâini micuțe, picioare interminabile, privire ce tăia geamul, asemenea unui diamant cu multe carate.

Renne și Jacques-Henri s-au găsit la un pas de Turnul Eiffel, unde el poza niște case. El suferea. Tocmai de despărțise de Madelaine, prima soție, cu care stătuse împreună 11 ani... A fost dragoste la prima vedere. I-a devenit muză pe loc. Așa se spunea pe atunci.”Muză”. De fapt, românca s-a transformat, ușor, în primul FOTOMODEL din istoria omenirii. Unul profesionist, care știa să stea în fața camerei de luat vederi, care putea poza pe o plajă, într-o cușcă plină cu lei de la grădina zoologică, printre copaci sau într-un studio. Faimosul fotograf a făcut o obsesie pentru ea. ”În jurul ei, văd magia”, spunea. Se completau perfect. El scotea tot ce e mai bun din ea, ea îl ajuta să realizeze cele mai ”chic” imagini. Nu s-au iubit mult. DOI ANI! Au mers la Cannes, au trecut prin Juan-les-Pins, în lumea bascilor, la Biarritz. Peste tot o imortaliza. I-a devenit...Dar cine e redactorul să judece nemuritorii? Îi făcea scene de gelozie, îl fierbea. ”Este oare ok să urlii, să țipi, să te zbați, doar pentru dulceața împăcării?”, se întreba îndrăgostitul. 341 de fotografii în 700 de zile. O alinta ”Umbreluța” pentru că - spunea el - indiferent cât de bine o cunoștea, tot acea ceva de ascuns...Au ars repede..

Prima muză nu se uită niciodată...

După doi ani, s-au pierdut unul de celălalt. Jacques avea să se mai căsătorească, de două ori. Cu Marcelle Paolucii, strigată ”Coco”, din 1934 până în 1942, apoi, din 1945 până la a sa moarte, la 92 de ani, în 1986, cu Florette. Ambele-i pozau, pe ambele le iubea. Dar căutați corespondența sa. Nicăieri nu veți găsi cuvinte mai frumoase ca cele adresate româncei. ”Am lucrat cu multe superbe. Pe lângă ea, toate celelalte păreau țărănci”, avea să-i spună unui prieten.

Cadrele realizate de Lartigue cu Renne Perle aveau să devină faimoase, vânzându-se la marile case de licitații. Spre exemplu, pe 6 mai 1999, ”Renee Perle îm haină albă” se cumpăra, la Sotheby's cu 4.375 $. John Galliano, designerul faimos, avea să declare că ”Această pariziană jucăușă a fost o avangardistă perfectă: purta fie panataloni scurți, fie evazați, încă din 1930 iar mâinile îi erau pline de brățări!”

Deși pare greu de crezut, cei doi nu avea să se mai vadă până la finele vieții. Perle se căsătoarea, stabilindu-se în Sud, unde avea să decedeze, în 1977. Orice carte de istoria modei o amintește...facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE