- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Premierul David Cameron a subliniat: „Noi, britanicii, suntem mai curand rezervati. Dar cand ne pornim, o facem pe bune". Si cifrele ii dau dreptate: 70% din populatia Insulei a urmarit evenimentul. Dar febra a trecut cu mult granitele Regatului Unit, capatand proportii planetare: aproape o treime din umanitate a privit la televizor cum Will si Kate isi spun „Da". Iar in milionul de persoane care a invadat Londra, turistii americani, australieni sau japonezi nu erau mai putin entuziasti in a agita drapele britanice.
Explicatia? Ar fi inainte de toate de ordin istoric. Dinastia domnitoare britanica, milenara, reprezinta un simbol linistitor al continuitatii. In plus, dupa cum atrage atentia un expert constitutional, Elizabetha II este conducatorul simbolic al unui Commonwealth multirasial, de la Australia la Zambia, reprezentand 54 de tari si aproape o treime din populatia lumii.
Au mai fost insa si alte elemente. Fotografiile aparute peste tot in presa au ilustrat atractia irezistibila a unui decor de basm, cu trasuri, calareti si o punere in scena extraordinara. Or, apetenta pentru basme se vede din filmele care au succes la Hollywood.
Tabloidele britanice considera ca a fost o ceremonie care a surclasat, ca grandoare, atat parada franceza de 14 Iulie, cat si festivitatile de investire a presedintelui american Barack Obama sau chiar alegerea noului Papa. Si a mai fost ceva: un succes de comunicare, prin care Familia Regala britanica a stiut sa convinga in ceea ce priveste dorinta sa de innoire. Noul concept al Printului si Printesei moderni a functionat, dupa cum recunoaste Max Clifford, un guru al media.
Iar motivele pentru care s-au aflat oamenii in strada, potrivit declaratiilor lor, corespund celor mai cautate cuvinte de pe Internet: „rochie", „basm", „printesa". Sau, cum a rezumat o pensionara, „este extraordinar, face bine oamenilor. Si apoi, eu ador latura glamour".
Chiar si publicatiile republicane cauta explicatii pentru fenomen. Si au gasit o paralela cu lumea sportului. Ovatiile pentru Kate? „Oamenii o iubesc asa cum fanii isi adora jucatorul care tocmai a semnat pentru echipa lor de fotbal favorita". In timp ce antropologii cred ca este vorba despre o functie rituala pe care a indeplinit-o acest eveniment.
Dincolo de toate explicatiile, Nunta Regala a starnit un imens interes. Indiferent ce i-a impins pe oamei sa iasa in strada sau sa priveasca la televizor ceremonia, aceasta este realitatea care ramane.
Sursă: vdtonline
FOTO! Scarlett Johansson si Sean Penn, oficial impreuna!... FOTO HOT! Anna Falchi, sarut pasional in masina cu iubitul secret...