La incheierea Primului Razboi Mondial, in contextul prabușirii Dublei Monarhii, Ungaria iși proclama independența, incluzand in teritoriul sau și Transilvania. In aceste condiții, fruntașii Partidului Național Roman și romanii din Partidul Social Democrat inființeaza Consiliul Național Roman la Arad la data de 3 noiembrie 1918. La data de 13 noiembrie 1918, la Belgrad, guvernul Ungariei a semnat armistițiul cu Antanta, fixand o linie de demarcație, care lasa sub controlul Ungariei nordul și centrul Transilvaniei, iar Banatul sub controlul Serbiei.
In aceste condiții, romanii organizeaza la data de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918 o Adunare Naționala la Alba Iulia la care desemneaza 1228 delegați. La adunarea au participat aproximativ 100.000 de persoane și s-a desfașurat intr-o atmosfera decenta si festiva. Adunarea Naționala hotaraște unirea cu Romania a teritoriilor locuite de romani. Dupa unirea din 1918 cu Romania, timp de un an și jumatate, Transilvania a ramas autonoma in cadrul statului roman, fiind condusa de un Consiliu Dirigent.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 1 decembrie:
1640 - Portugalia si-a castigat independenta fata de Spania, iar João IV a devenit rege.
1800 - Orasul Washington, fondat in anul 1791, a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.
1864 – Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul privind infiintarea „Casei de Depuneri si Consemnatiuni”, viitoarea CEC.
1916 - Primul Razboi Mondial - La Bucuresti s–a instalat administratia militara germana. Valoarea totala a pagubelor provocate de ocupatie se ridica, in noiembrie 1918, la aproape 18 miliarde lei aur.
1917 – A fost infiintata „Agentia Telegrafica din Petrograd”, viitoarea agentie de stiri TASS, azi ITAR–TASS.
1918 - Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croatia, Dalmatia, Voivodina si Bosnia si Hertegovina s-au unit in "Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor", din 1929 Regatul Iugoslaviei.
1919 – A fost inaugurat Teatrului National Romanesc din Cluj, cu spectacolul "Se face ziua" si "Poemul Unirii" de Zaharia Barsan, primul director al teatrului.
1920 - Consiliul orasenesc al orasului Brasov a donat Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
1925 - Sunt semnate la Londra Acordurile adoptate la Conferinta de la Locarno (Elvetia) intre Franta, Anglia, Belgia, Italia, Polonia, Cehoslovacia si Germania, ce prevedeau respectarea granitelor stabilite prin Tratatul de la Versailles si a Acordurilor de demilitarizare a zonei Rinului.
1931 – S-a nascut Johnny Raducanu, pe numele sau adevarat Raducan Cretu, cel mai mare cantaret de muzica de jazz pe care l-a avut vreodata Romania.
1935 – S-a nascut Woody Allen, unul dintre cei mai importanti regizori americani ai momentului. A castigat castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor in 1977 cu filmul “Annie Hall” si Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original cu peliculele “Annie Hall” (1977) si “Hannah and her sisters” (1986).
1936 - Este inaugurat Arcul de Triumf, in prezenta regelui Carol al II–lea si a reginei Maria.
1948 - Prin Decretul nr. 358 guvernul comunist prezidat de Petru Groza a dispus “revenirea comunitatilor locale (parohii) ale cultului greco–catolic la cultul ortodox roman” si incetarea functionarii organizatiilor centrale si statuare ale cultului greco–catholic, practice desfiintarea cultului si a Bisericii Greco-Catolice din Romania.
1959 – A fost semnat Tratatul Antarcticii, prin care s-a interzis efectuarea de teste militare in Antartica. Tratatul este semnat de 12 natiuni, printre care si SUA.
1990 - S-a incheiat operatiunea de sapare a tunelului intre Marea Britanie si Europa, Eurotunelul unind astfel pentru prima data continentul european de insulele britanice.