- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Expoziţia de artă contemporană "101 Livres Ardoises" (cărţi-ardezie), de Wanda Mihuleac, prezentată în perioada 8-31 octombrie în cadrul festivalului Europalia, este un demers artistic de explorare a semnificaţiilor pe care forma, materia, textura şi cromatica suportului le conferă textului. Artista va expune "poemele vizuale" scrise cu cerneală albă pe suport negru - hârtie, carton, oglindă, sticlă, obiecte diverse, la Teatrul din Liège.
Prezentate sub forma unor instalaţii, cele 101 lucrări - cărţi-obiect sau obiecte-carte - au fost create de Wanda Mihuleac de-a lungul a şapte ani, în urma întâlnirii artistei cu 101 poeţi, artişti şi muzicieni francofoni cu care a colaborat în cadrul acestui experiment colectiv.
Printre ei se numără belgienii Werner Lambersy, Yves Namur, Laurence Vielle, Béatrice Libert, Jan Mysjkin, francezii Michel Deguy, Bernard Noël, italianul Davide Napoli, spaniolul Fernando Arrabal sau românii Magda Cârneci, Linda Maria Baros, Matei Vişniec, Şerban Foarţă, Valeriu Stancu şi Claudiu Komartin.
Aceste poeme vizuale sunt scrise cu cerneală albă pe suport negru - hârtie, carton, oglindă, sticlă, obiecte diverse, pe care artista le-a ales pentru a transmite un mesaj, o stare, o invitaţie la (re)citirea a unui vers sau a unui fragment dintr-o partitură.
Din colecţia sa fac parte cărţi-tăbliţe, cărţi-şezlong, cărţi-panglică, cărţi-bumerang, cărţi-sticlă, cărţi-cutie, obiecte de artă care se află la graniţa dintre poezie şi arta vizuală.
Curatorul expoziţiei este scenografa Andra Badulesco Vişniec.
Expoziţia "101 Livres Ardoises" va fi deschisă la Teatrul din Liège în data de 8 octombrie, ora 18.30, în prezenţa artistei Wanda Mihuleac şi a scriitorilor Linda Maria Baros şi Davide Napoli, prilej cu care va fi lansat în Belgia albumul "101 Livres Ardoises", apărut în 2017 la editura franceză Les Éditions Transignum prin programul Publishing Romania, derulat de Centrul Cărţii (ICR). În cadrul evenimentului, poeţii Linda Maria Baros şi Davide Napoli vor susţine o lectură-performance.
Wanda Mihuleac (n. 1946, Bucureşti) este artist vizual. Opera sa pluridisciplinară îmbină tehnicile tradiţionale – desen, pictură, gravură - cu noile tehnologii şi modalităţi de expresie - instalaţii, video şi creaţii digitale - în performanţe poetice. Este fondatoarea şi coordonatoarea editurii franceze Les Éditions Transignum. A ales să se stabilească în Franţa după o bursă de un an la Cité Internationale des Arts, oferită de Ministerul Culturii Francez în 1988. A absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucureşti şi l’Université Paris 1 Sorbonne, Franţa. A obţinut numeroase premii internaţionale, cel mai recent fiind Premiul «Michel Ange» conferit de Cénacle Européen Francophone (2016). A avut peste 40 de expoziţii personale în galerii din ţară şi din străinătate, printre care „Contextualizări“, găzduită de Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti în perioada noiembrie 2017 - aprilie 2018.
Wanda Mihuleac a participat la Bienalele de arta de la Veneţia (Italia), de la Paris (Franţa) şi de la Sao Paulo (Brazilia), a expus la Centre Pompidou (Franta), World Print Four San Francisco (SUA), Impact Festival Kyoto (Japonia), Art Expo New York (SUA), SAGA 92, 93, 96, 98, 99 Paris (Franţa), Lineart (Belgia) Affordable Fair 99, 2000, Londra (Marea Britanie), Art Multiple Düsseldorf (Germania), Biennale de sculpture en plein air de Skironio Museum (Grecia), Hamburg (Germania), Frankfurt (Germania), Print Show 2000 Londra, Bienala Internaţională de Gravură de la Heidelberg (Germania), Bradford (Marea Britanie), Ljubliana (Slovenia), Banska-Bistrica (Slovacia), Grenoble (Franţa), Łódź (Polonia), Maastricht (Olanda), Praga (R.Cehă), Györg (Ungaria), Belgrad, Bitola (Serbia), Lisabona (Portugalia), Chamalières (Franţa).
A realizat mai multe ediţii de carte bibliofilă (Umberto Eco, Emil Cioran, Jacques Derrida, etc.) şi a semnat numeroase instalaţii & video la Bucureşti, Paris, Veneţia, Londra, Bruxelles.
Festivalul Europalia (octombrie 2019-februarie 2020) este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul familiei regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia şi în ţări învecinate - Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie.
Sursa : news.ro
Festivalul Classics for Pleasure la Sibiu - 300 de artişti şi un program cu muzică simfonică, musical, chitară clasică, ... Muzeul temporar Art Safari 2019, eveniment dedicat artei din România, va putea fi vizitat, în premieră, şi noaptea...