Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 2 noiembrie:
1721 - Senatul rus i-a conferit lui Petru I cel Mare titlul de "Imparat si Autocrat al intregii Rusii", o incununare a unei domnii pline de succese, care a inceput in 1682 si s-a incheiat in 1725.
1755 - S-a nascut Marie Antoinette, arhiducesa de Austria si regina a Frantei, sotia regelui Ludovic al XVI-lea, decapitata in timpul Revolutiei Franceze. In 2006 a avut premiera filmul “Marie Antoinette”, cu Kirsten Dunst in rolul principal.
1854 – A murit poetul si compozitorul Anton Pann. In timpul Revolutiei de la 1848 a compus muzica pentru poezia “Un rasunet”, de Andrei Muresanu, care in 1989 a devenit imnul national al Romaniei, “Desteapta-te, romane!”. A scris si “Nazdravaniile lui Nastratin Hogea”, in 1853. Este inmormantat la Biserica Lucaci, din Bucuresti.
1864 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat un decret privind infiintarea Scolii de Belle-Arte din Bucuresti, inaugurata in decembrie 1864, viitoarea Academie de Arte Frumoase.
1873 - S-a nascut sculptorul Dimitrie Paciurea. Stilul sau simbolic si reprezentational contrasteaza puternic cu stilul simplificat pana la esenta pura al contemporanului si conationalului sau Constantin Brancusi. Grupul statuar “Gigantii”, aflat in Parcul Carol, ii apartine. Paciurea a realizat si un mare numar de portrete, compozitii (Fata cu ulciorul, 1920) si un proiect nerealizat pentru un monument al Unirii Principatelor Romane.
1913 - S-a nascut celebrul actor american Burt Lancaster. A jucat in numeroase filme de succes: "Omul care aduce ploaia", "Elmer Gantry", "Aeroportul" sau "Ghepardul".
1917 - Declaratia Balfour : guvernul Marii Britanii se anagajeaza sa sprijine infiintarea unei patrii a poporului evreu in Palestina.
1920 – In Statele Unite s-a realizat, in Philadelphia (Pennsylvania), prima proba de radiodifuziune folosind statia comerciala „KDKA”. In acea prima emisiune radiofonica au fost prezentate stiri, muzica si discutii in cadrul unei mese rotunde.
1938 - A fost semnat primul Dictat de la Viena, prin care Germania si Italia se angajau sa "arbitreze" problemele teritoriale ungaro-cehoslovace.
1947 - Ziaristul Howard Hughes face zborul de proba a celui mai mare hidroavion din lume, "Hercules", proprietatea si realizarea lui. A fost unicul zbor al acestui gigantic hidroavion.
1950 - A incetat din viata scriitorul irlandez George Bernard Shaw, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1925. Este considerat de unii critici ca unul din cei mai importanti dramaturgi de limba engleza de la William Shakespeare incoace. Shaw s-a facut cunoscut atat ca autor de piese de teatru, cat si in calitate de critic de arta si publicist politic.
1991 - Bartolomeu I a devenit Patriarh Ecumenic al Constantinopolului.
1967 - Presedintele american Lyndon B. Johnson tine o reuniune secreta cu cei mai de seama lideri nationali (Barbatii Intelepti) carora le cere sfatul in privinta atitudinii de adoptat fata de refuzul tinerilor de a se mai inrola, protestand astfel impotriva razboiului din Vietnam. Cei prezenti au ajuns la concluzia ca opinia publica trebuie sa primeasca rapoarte optimiste despre desfasurarea razboiului. Ulterior, o ampla reforma va transforma armata americana intr-o armata de voluntari.
1993 - Presedintele Bill Clinton a semnat textul Rezolutiei comune a Camerei Reprezentantilor si Senatului Statelor Unite ale Americii privind ratificarea Acordului comercial intre Romania si SUA si acordarea clauzei natiunii celei mai favorizate.
2004 - Regizorul olandez Theo van Gogh a fost asasinat de catre fundamentalistul islamic Mohammed Bouyeri. Motivul crimei a fost un nou proiect in care se implicase regizorul si care dorea sa dezvaluie rele tratamente la care este supusa femeia in religia islamica.
Cluburile din toata tara au fost bantuite! Zeci de mii de romani au sarbatorit Halloween-ul... 3 noiembrie 1901: S-a nascut scriitorul francez Andre Malraux...