Live acumObservator 19
Prime Time 20:30X Factor

27 august 1943: A murit maresalul Constantin Prezan

Maresalul Constantin Prezan a incetat din viata pe 27 august 1943 la conacul sa de la Schinetea, judetul Vaslui. Erou al Razboiului de Intregire, membru de onoare al Academiei Romane, a fost Sef al Marelui Stat Major in perioada 1918-1920 si a coordonat planul campaniei din 1917 pentru bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 27 august:

1576 - A incetat din viata Vecellio Tiziano, pictorul oficial al Venetiei din 1516; s-a bucurat de atentia unor personalitati precum Carol Quintul sau Francisc I.

1635 - A incetat din viata poetul si dramaturgul Lope De Vega, reprezentant de seama al Renasterii spaniole; opera sa dramatica cuprinde peste 1800 de titluri.

1770 - S-a nascut Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane. A scris "Logica", "Fenomenologia spiritului".

1877 – A avut loc primul atac al Armatei Romane in Razboiul de Independenta, in sectorul redutei Grivita. Misiunea de asalt și cucerire a redanului otoman, din fața redutei Grivița-1 din sistemul de aparare a Plevnei, este incredințata Regimentului 13 dorobanți, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, și altor subunitați din cadrul Diviziei a 4-a infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se inscrie ca o prima victorie a Armatei romane. Pentru succesul repurtat, drapelul de lupta al Regimentului 13 dorobanți este distins cu Ordinul "Steaua Romaniei". De asemenea, s-a acordat unor ofiteri și soldati din subunitatile participante la atac Ordinul "Steaua Romaniei", precum si medalia "Virtutea militara".

1877 - S-a nascut Charles Stewart Rolls, constructor de automobile si aviator; a fost primul aviator care a traversat Canalul Manecii dus-intors, fara escala, in iunie 1910; impreuna cu Henry Royce, a format renumita firma de automobile Rolls Royce la 25 decembrie 1904.

1896 - Cel mai scurt razboi din istorie, razboiul anglo-zanzibar a inceput la ora 9:02 dimineața și a durat 38 de minute. Motivul conflictului l-a reprezentat moartea sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, și inscaunarea succesorului acestuia, Khalid bin Barghas. Guvernul Marii Britanii a preferat insa ca pe tronul Zanzibarului sa urce Hamud bin Muhammed, un lider mult mai favorabil intereselor Coroanei Britanice.

1905 - S-a nascut Ion S. Antoniu, inginer, membru al Academiei Romane; a realizat, in colaborare, aparatul pentru masurarea puterilor activa, reactiva si deformata intr-un regim deformant, medaliat in 1969 cu aur la Expozitia internationala de la Nűrnberg, brevetat apoi in Romania, SUA si Marea Britanie.

1916 - Romania a declarat razboi Austro-Ungariei, intrand in Primul Razboi Mondial.

1928 - 15 state au semnat la Paris pactul privind interzicerea razboiului ca instrument al politicii nationale, asa-numitul "Pactul Briand Kellog". Din pacate, actul nu prevedea nici o sancțiune impotriva celor care ar incalca pacea.

1950 - A incetat din viata Cesare Pavese, scriitor, poet, critic literar si traducator Italian, autor al jurnalului "Meseria de a trai".

1965 - A incetat din viata scriitorul Eusebiu Camilar, membru corespondent al Academiei Romane. A scris "Farmecul departarilor", "Stejarul din Borzesti", "Povestiri eroice".

1970 - A incetat din viata actorul Stefan Ciubotarasu. A jucat in filmele de mare succes "Valurile Dunarii", "Neamul Soimarestilor", “Padurea spanzuratilor”, “Columna”.

1991 – Parlamentul Republicii Moldova a proclamat independenta tarii fata de URSS.

2008 - Georgia a decis sa isi reduca prezenta diplomatica in Rusia, lasand doar doi diplomati in functie la Moscova, ca riposta la recunoasterea de catre Rusia a republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud.

Recomandari