La Prima editie a Festivalului International de Film Bucuresti, BiFEST, in 2004, actorul a primit Premiul de Excelenta pentru contributia sa in arta cinematografiei, moment in care cei prezenti l-au aplaudat in picioare minute in sir. Ilarion Ciobanu a decedat in dimineata zilei de 7 septembrie 2008, rapus de cancer faringian.
Iata si alte evenimente care s-au produs intr-o zi de 28 octombrie:
1443 – Stefan, primul pictor muralist roman cunoscut, a realizat decoratia murala a bisericii ortodoxe din Densus (jud. Hunedoara), ctitorie a cnejilor din familia Manjina.
1520 - Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin stramtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele.
1533 – Are loc casatoria dintre Henric al II-lea al Frantei si Ecaterina de Medici; amandoi erau in varsta de 14 ani.
1636 – A fost intemeiata Universitatea Harvard, una din institutiile de invatamant de top din lume. Este o universitate privata, cea mai veche din Statele Unite. Nu mai putin de 75 de laureati ai Premiului Nobel sunt asociati, intr-un fel sau altul, cu Universitatea Harvard, care are in prezent un buget mai mare decat orice alta institutie de invatamant din lume.
1860 - La Nisa, in Franta, s-a deschis primul magazin exclusiv pentru femei, “A la ville de Nancy”.
1868 – Inventatorul american Thomas Edison inregistreaza primul sau brevet. Este cunoscut pentru inventarea becului electric, fonografului, punerii in functiune a primei centrale electrice care alimenteaza cladirile unui oras. A fost cel mai prolific inventator al timpurlui sau, prin aplicarea practica a descoperirilor stiintifice (1903 brevete).
1869 - Dimitri Mendeleev a elaborat Sistemul Periodic al Elementelor.
1877 - Caderea Plevnei. Dupa incercarea nereusita de a sparge incercuirea Plevnei, generalul Osman-Pasa s-a predat colonelului roman Mihail Cristodulo Cerchez si a semnat capitularea armatei turce.
1874 – S-a nascut Constantin I. Parhon, medic endocrinolog si neuropsihiatru roman, care a indeplinit functia de presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romane (seful statului) in perioada 13 aprilie 1948 - 2 iunie 1952.
1918 - Congresul General al Bucovinei adopta motiunea privind unirea neconditionata a Bucovinei cu Regatul Romaniei.
1919 - Romania semneaza la Washington o serie de acorduri internationale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore si a saptamanii de lucru de 48 de ore in stabilimentele industriale, varsta minima de admitere a copiilor in muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor si copiilor, munca femeilor inainte si dupa nastere.
1930 – S-a nascut Bernie Ecclestone, administratorul drepturilor comerciale ale Campionatului Mondial de Formula 1. Are o avere impresionanta, care a fost estimata la 4,3 miliarde de dolari, in august 2012.
1943 - Premierul britanic Winston Churchill, presedintele american Franklin Delano Roosevelt si dictatorul sovietic Stalin s-au intrunit la Teheran (Iran). Se stabileste deschiderea unui al doilea front in Europa.
1952 – A incetat din viata Mircea Vulcanescu, filosof, sociolog, economist si profesor de etica roman. A decedat, bolnav de plamani, datorita tratamentului inuman la care a fost supus in inchisoarea Aiud, alaturi de majoritatea elitei romanesti. Avea 48 de ani si a lasat un indemn: "Sa nu ne razbunati!".
1954 – Scriitorul american Ernest Hemingway primeste Premiul Nobel pentru Literatura.
1955 – S-a nascut Bill Gates, co-fondatorul mega-corporatiei Microsoft. Este in prezent cel mai bogat om din Statele Unite, cu o avere estimata la 65 miliarde de dolari, conform topului Forbes 400, publicat pe 19 octombrie 2012. In 2005, i-a fost acordat titlul de “Calaver al Imperiului Britanic”, de catre regina Marii Britanii.
1958 – S-a nascut Ion Radu Zilisteanu, doctor in economie, inginer, matematician si om de afaceri roman.
1963 – S-a nascut cantaretul Eros Ramazzotti, probabil cel mai prolific interpret de muzica italiana. In cei 25 de ani de cariera a vandut peste 55 de milioane de discuri. Repertoriul sau include si duete cu nume mari din industria muzicii: Cher, Tina Turner, Joe Cocker, Andrea Bocelli sau Luciano Pavarotti.
1965 – A incetat din viata pictorul roman postimpresionist Lucian Grigorescu. Traind cu patetism miracolul inepuizabil al unei naturi exuberante, scaldata de soare, artistul dezvolta, departe de experientele de ultima ora aleParisului sau altor centre europene, idealurile devenite clasice ale impresionismului. Pe aceasta directie, resimte si ecouri din creatia lui Paul Cézanne, deschizator de noi orizonturi pentru arta secolului al XX-lea.
1967 – S-a nascut actrita americana Julia Roberts. A devenit celebra datorita rolului din filmul “Pretty Woman” (1990), iar in 2000 a castigat Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal, pentru interpretarea din “Erin Brockovich”.
1969 - The Rolling Stones isi lanseaza albumul “Let It Bleed”.
1974 – S-a nascut actorul american Joaquin Phoenix. In filmul “Walk the Line” l-a interpretat pe Johnny Cash, dupa ce acesta si-a dat personal acordul. A regizat videoclipuri muzicale, a produs filme si seriale TV si a inregistrat si un album, coloana sonora a filmului “Walk the Line”.
1974 – S-a nascut cantareata de muzica usoara Nelly Ciobanu. A reprezentat tara natala, Republica Moldova, la Concursul Muzical Eurovision din 2009, cu piesa “Hora din Moldova”.
1983 – S-a nascut Alexandru Piturca, cel care i-a calcat pe urma tataul sau, fostul fotbalist roman Victor Piturca, castigator al Cupei Campionilor Europeni in 1986 cu Steaua Bucuresti, dar si fost selectioner al nationalei Romaniei in doua randuri. Alexandru evolueaza in prezent la echipa Khazar Lankaran pe postul de atacant.
2005 – A incetat din viata Ion Irimescu, sculptor roman, profesor si membru al Academiei Romane.
27 octombrie 1938: Coloana Infinitului, sculptura lui Constantin Brancusi, este dezvaluita publicului ... 29 octombrie 1875: S-a nascut Majestatea Sa, Regina Maria a Romaniei!...