In acea seara John Lennon si sotia lui, Yoko Ono, se intorceau acasa, la apartamentul lor din New York, cand Mark David Chapman l-a impușcat pe Lennon in spate de patru ori la intrarea in cladire. John a fost dus la rapid la cel mai apropiat spital dar a fost declarat mort la jumatate de ora dup ace fusese impuscat. Mai devreme in acea seara, Lennon ii daduse un autograf lui Chapman.
Mark David Chapman a fost gasit vinovat pentru crima de gradul al doilea fiind condamnat la 20 de ani de inchisoare si tratament psihiatric in 1981. El a cerut de sapte ori eliberarea conditionata, dar instanta a hotarat sa ramana inchis, faptul ca si-a negat crima cantarind mult in luarea deciziei.
Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 8 decembrie:
1542 – S-a nascut Maria Stuart, regina Scotiei. A devenit regina pe cand avea doar o saptamana. Mary a fost ucisa prin decapitare in Anglia, fiind acuzata de conspiratie și tradare impotriva verișoarei sale Regina Elisabeta I a Angliei. Din cauza sfarșitului sau a ajuns sa fie cunoscuta ca una dintre reginele cu cel mai tragic destin din istorie.
1626 - S-a nascut regina Christina a Suediei (1644-1654), protectoare a culturii si stiintei. La curtea ei a trait, in ultimii ani ai vietii, René Descartes, pe care l-a protejat. In 1645, prin grija ei, a fost tiparit primul ziar suedez. A abdicat in 1654 in favoarea lui Carol al X-lea Gustav.
1765 - Americanul Eli Whitney a inventat daracul pentru bumbac, care a revolutionat dezvoltarea industriei de prelucrare a acestei materii prime.
1832 - A aparut la Bucuresti, sub conducerea lui Ion Heliade Radulescu, primul numar din „Buletin, gazeta administrativa", primul periodic romanesc oficial, actualul „Monitor Oficial" al Romaniei.
1860 - S-a nascut generalul Ion Dragalina, erou al Primului Razboi Mondial, cazut la datorie in prima linie a frontului, in Valea Jiului, in timpul Primului Razboi Mondial.
1865 - S-a nascut compozitorul finlandez Jan Sibelius, creator al scolii muzicale nationale.
1869 - Primul Conciliu al Vaticanului proclama dogma infailibilitatii papei și inspiratia divina incontestabila a Sfintei Scripturi.
1876 - S-a nascut scriitoarea Hortensia Papadat–Bengescu. A avut o contributie importanta la modernizarea romanului romanesc, in special prin ciclul romanesc al familiei Halippa: “Fecioarele despletite”, “Concert din muzica de Bach”, “Drumul ascuns”, “Radacini”.
1921 – A avut loc inaugurarea Operei Romane din București cu spectacolul „Lohengrin", de Richard Wagner, traducerea lui Șt.O.Iosif, dirijor George Enescu, in regia lui Adalbert Markowsky.
1933 - S-a nascut regizorul de teatru si film Alecu Croitoru, membru al Academiei Tiberina din Roma. Unul dintre ultimele sale filme "Viata daruindu-le" (1944), a obtinut Premiul Special al Juriului la Festivalul "Ezercitti e popoli", Roma.
1943 - S-a nascut James Douglas "Jim" Morrison, solistul celebrei formatii rock psihedelice "The Doors". Morrison era vazut de fanii sai ca un fel de zeu sau lider spiritual, ca urmare și-a luat numele de "Lizard King" (regele soparla). A fost gasit mort in camera sa de hotel din Paris, pe 3 iulie 1971, decesul survenind in conditii neelucidate complet pana azi. A fost inmormantat in cimitirul Père Lachaise din Paris, mormantul devenind loc de pelerinaj pentru fani.
1955 – A fost creat drapelul European, un cerc format din 12 stele de aur pe un fond albastru, simbol al uniunii popoarelor Europei. Incepand din mai 1986, drapelul european, al Consiliului Europei, este totodata și emblema oficiala a Uniunii Europene.
1974 - Grecia a optat, prin referendum, pentru republica și abolirea monarhiei, care fusese instituita in 1832. La 16 iunie 1975 va fi votata o noua constitutie care va consfinti forma de guvernamant republicana.
1991 - A fost aprobata prin referendum national noua Constitutie a Romaniei, adoptata de Adunarea Constituanta la 21 noiembrie 1991. In favoarea noii legi fundamentale au votat 77% dintre romanii cu drept de vot.
1991 – Au avut loc primele alegeri prezidentiale din Republica Moldova. Președinte al Republicii a fost ales Mircea Snegur, singurul candidat cu 98% dintre voturile valabil exprimate.
1991 - A fost adoptata "Declaratia de constituire a Comunitatii Statelor Independente (CSI)", care consfintea desfiintarea Uniunii Sovietice si crearea unei noi entitati supranationale. Hotararea a fost luata de cei mai importanti trei presedinti de state sovietici - Boris Eltin (Rusia), Leonid Kravciuk (Ucraina) si Stanislav Suskievici (Belarus).
1994 - Instanta Curtii Supreme de Justitie a decis achitarea scriitorului Paul Goma. De asemenea, completul, in urma recursului in anulare formulat de Parchetul General impotriva sentintei, prin care Paul Goma a fost condamnat la 8 ani inchisoare, a hotarit casarea acestei sentinte.
1995 - Premierul rus, Viktor Cernomardin și șeful guvernului cecen, Doku Zavgaev, au semnat un acord ce consfintea apartenenta Ceceniei la Rusia. Cecenia a primit o relativa autonomie in domeniul relatiilor economice și culturale. Acordul nu a fost respectat de partea rusa, care a continuat razboiul pana la infrangerea miscarii de independenta cecene.