Antena Căutare

A fost lansat “Dictionarul general al Revolutiei romane”

In cadrul unei manifestari organizate de Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si Fundatia Europeana "Titulescu” a fost lansat "Dictionarul general al Revolutiei Romane din Decembrie 1989”, realizat de catre Gheorghe Sbarna si Valentin Marin, cu sprijinul unui colectiv de colaboratori si aparut la Editura Militara.

Semnificatia morala acestei carti este marcata de catre Claudiu Iordache, directorul general al institutului, in acesti termeni: "Generatia lui Decembrie 1989, generatia celor care au binemeritat de la patrie, are dreptul legitim la gratitudine, la merit, la adevar, un drept ce se sprijina pe obligatia morala de a nu uita si de a nu lasa sa se repete!" La randul sau, prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, apreciaza "uriasa munca de informare, selectare, interpretare si sistematizare din partea autorilor".

Lucrarea, avand peste 700 de pagini, rememoreaza evenimentele, zilele si locurile importante ale Revolutiei, personalitati reprezentative implicate in desfasurarea evenimentelor. Sunt prezentati, de asemenea, sefi de state, de guverne, de partide si de institutii, diplomati si jurnalisti care si-au manifestat solidaritatea cu aspiratiile de libertate si democratie ale romanilor si au condamnat masurile represive ale regimului ceausist. Un spatiu amplu il ocupa informatiile despre eroii si victimele acelor zile insangerate, carora li s-a conferit titlul de erou martir al Revolutiei Romane.

Dezbaterile, avandu-l ca moderator pe domnul Ion Iliescu, au pus in evidenta faptul ca, alaturi de certa sa valoare stiintifica si informativa, acest volum are si o valoare morala, educativa, deosebita, el fiind un serios avertisment, in conditiile amplificarii tendintelor de restaurare a totalitarismului, intr-o Romanie care este tot mai departe de idelurile Revolutiei Romane. Au fost formulate interesante sugestii si observatii care urmeaza sa fie retinute intr-o viitoare anexa a cartii.

In mod deosebit, domnul Ion Iliescu a recomandat autorilor sa acorde atentie respectarii cronologiei evenimentelor si evidentierii semnificatiei acestora. In acest sens, a considerat ca este de dorit sa fie publicata Declaratia Frontului Democratic Roman, citita la 21 decembrie 1989, in fata celor peste 100.000 de participanti la mitingul din Piata Operei din Timisoara si nu textul din martie 1990, care, fata de varianta initiala, a fost modificat in urma unor comandamente electorale si politice, precum si Comunicatul catre tara al CFSN din 22 decembrie 1989, document esential al Revolutiei Romane.

Articolul continuă după reclamă

"Este necesar - a concluzionat domnia sa- sa punem mai bine in evidenta procesul istoric din Decembrie 1989, care a pus in valoare starea revolutionara a oamenilor si, in final, a condus la schimbari fundamentale in evolutia statului si societatii romanesti."

Citeste si Jurnalul

Foto: Intact Images

Tibi Scobiola si noua asistenta a lui Dan Negru, in premiera la Bonton!... Targ de Martisor la Muzeul Satului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x