Directorul artistic al Academiei Sighişoara, violonistul elveţian de origine română Alexandru Gavrilovici, a declarat luni că ediţia a XXV-a a acestui festival-şcoală, care se va desfăşura în perioada 1-14 august, este cadoul oferit României de către Elveţia, în anul Centenarului.
Violonistul a spus că şi la ediţia a XXV-a a Academiei Sighişoara tineri muzicieni şi profesori din toată lumea se pot întâlni pentru a adopta un limbaj comun, acest lucru întâmplându-se anual din 1993 încoace.
Potrivit muzicianului, în aceşti 25 de ani, la Academia Sighişoara au participat peste 2.000 de studenţi, „unii au venit de copii, iar acum sunt adulţi, angajaţi în toată lumea, alţii sunt profesori în academiile din România”.
Alexandru Gavrilovici a arătat că nu atât concertele, care sunt susţinute în mod gratuit de către nume mari ale scenei mondiale, sunt cele importante la Academia Sighişoara, ci şcoala şi studenţii.
Directorul artistic al Academiei Sighişoara a precizat că la deschiderea celei de-a 25-a ediţii a Academiei Sighişoara, care va avea loc în data de 1 august, care este şi Ziua Naţională a Elveţiei, va participa şi ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Urs Herren.
La ediţia a XXV-a a festivalului-şcoală "Academia Sighişoara" vor participa 23 de profesori din Austria, Germania, Grecia, România, Spania, Elveţia, Venezuela şi Argentina, care vor perfecţiona 58 de muzicieni din ţară şi străinătate în cadrul a 15 master-class-uri.
Pe durata celor 13 zile ale Academiei, profesorii şi studenţii vor susţine nu mai puţin de 15 concerte în diverse locaţii din Sighişoara, unul dintre acestea fiind programat în Cetatea Rupea.