Antena Căutare

Anca Benera si Arnold Estefan - cei doi artisti care reprezinta Romania la Bienala de Arta Contemporana Istanbul, editia a XIII-a

La fiecare doi ani Istanbul devine capitala mondiala a artei contemporane in timpul bienalei organizate de Fundatia pentru Arta si Cultura Istanbul – IKSV. Editia a XIII-a a bienalei din acest an se va deschide pe 14 septembrie pentru publicul larg si va dura o luna.

Bienala de la Istanbul este in prezent una dintre cele mai importante bienale de arta contemporana din lume, considerata la acelasi nivel cu Bienala Venetia sau cu cea de la Rio de Janeiro. ICR Istanbul este partener al IKSV inca din 2009 si acorda sprijin participarii Romaniei la fiecare editie. In acest an Romania este reprezentata de artistii Anca Benera si Arnold Estefan.

Bienala beneficiaza anul acesta de prezenta Fulyei Erdemci in calitate de curator si se desfasoara sub titlul "Mom, am I a Barbarian". Fulya Erdemci este un artist, critic de arta si curator de origine turca, cunoscuta si respectata in lumea artei contemporane, activa la Amsterdam. Tema aleasa exploreaza legaturile intre poezie, poetica spatiului, literatura si arta. Termenul “barbar” semnifica si noile si necunoscutele limbaje pe care va trebui sa le invatam sa le descoperim pentru a intelege pe "celalalt" si pentru a construi "lumea ce va fi". Concentrandu-se asupra temei spatiului public ca forum, expozitia va include lucrari care chestioneaza forme curente ale democratiei contemporane si problematizeaza notiunile de "barbar" si "civilizat". In ultima instanta expozitia va fi o reflectie asupra rolului artei in spatiul public in contextul actual.

Instalatia celor doi artisti din Romania va fi expusa la galeria Arter, de pe bulevardul Istiklal, unul din cele cinci puncte principale in care se desfasoara bienala. Lucrarea are titlul “Principiul echitatii” si este o analiza critica a relatiilor internationale in limbaj artistic. Selectia artistilor a fost facuta ca urmare a vizitei de documentare a curatoarei bienalei la Bucuresti organizata de ICR Istanbul in mai 2013 in cadrul programului de mobilitati. De-a lungul celor doua zile (2-3 mai) au avut loc intalniri individuale cu Marina Albu, Farid Fairuz, George Anghelescu, Stefan Ungureanu, Codruta Cernea, Iosif Kiraly, Andrea Faciu si Florin Bobu (Iasi). In aceeasi perioada Fulya Erdemci si Bige Orer au vizitat si galeria Tranzit, Salonul de Proiecte si colectivul Apparatus 22.

Programul de mobilitati al ICR Istanbul a facilitat in 2012 prezenta si contactul curatoarelor Basak Senova, Mari Spirito, Duygu Demir si Meric Oner cu artisti din Romania. Ca rezultat prezenta artistilor si creatiei romanesti in Turcia s-a intensificat. Mari Spirito a recomandat cu succes participarea lui Sebastian Moldovan cu lucrarea video „Usi” la bienala de la Mardin 2012. Basak Senova a selectat-o pe Simona Dumitriu si colectivele Apparatus 22 si Studio Basar, Bucuresti, ca participanti la bienala „D-0 ARK Underground” 2013 din partea Romaniei. In acelasi timp volumul editat al bienalei contine contributii ale Cosminei Goagea si Siminei Neagu. Duygu Demir a organizat expozitia retrospectiva a colectivului subREAL la Istanbul, adusa in integralitate de la Muzeul National de Arta Contemporana la centrul SALT Istanbul (20 mai – 24 august 2013) - transmite ICR Istanbul.

George Stanca tocmai si-a luat al zecelea dan in scrisul (plictisitor) la comanda. Pamflet...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x