Antena Căutare

Andrei Koncealovski aduce filmul "Stralucire" la Festivaluli International de Film - B-Est IFF

Regizorul si scenaristul rus Andrei Koncealovski (Konchalovsky) va veni in Romania la 19 aprilie. Garanteaza acest lucru conducerea Festivalului International de Film - B-Est IFF, al carui invitat de onoare este marele cineast.

Nu o data citesti sau auzi de la mari artisti declarand ca iubesc viata, femeile si arta care i-a consacrat. Lui Andrei Koncealovski, un cineast remarcabil, a carui creatie este cunoscuta la noi mai mult de elita publicului cinefil, ii sunt atribuite cele enumerate si inca ceva in plus: se iubeste pe sine. Personalitatea sa, foarte puternica, tine de spiritul libertatii.

Pe scurt, il putem caracteriza si ca cineast si ca om astfel: este autorul a circa 25 de lungmetraje; a scris aproximativ 30 de scenarii; a obtinut peste 20 de premii si titluri, printre care Premiul de Regie la festivalurile de la Cannes si Venetia; a publicat sapte carti; a fost casatorit de cinci ori, dar a avut iubiri mai multe; are sapte copii, unul fiind dintr-o relatie extraconjugala.

In varsta de 72 ani, Koncealovski nu se plictiseste niciodata in meseria sa, pentru ca nu lasa ca uzura sa intervina. Mentionam personalitatea puternica a acestui artist provenit dintr-o familie aristocrata: ea rezida intr-un perpetuu interes pentru ceva nou. Numele Koncealovski este al mamei sale - o scriitoare si traducatoare apreciata, Natalia Koncealovskaia, nepoata pictorului Vasilii Surikov si fiica pictorului Piotr Koncealovski.

Tatal sau a fost Serghei Mihalkov, poet, dramaturg si scriitor pentru copii, cel care a scris imnul URSS si apoi imnul Rusiei dupa 1990. Este fratele mai mare al cineastului Nikita Mihalkov, asupra caruia poate a avut o mare influenta in alegerea profesiei de regizor, pentru ca atunci cand Koncealovski scria impreuna cu colegul sau de facultate, Andrei Tarkovski, scenariul pentru filmul despre Andrei Rubliov, Nikita statea mereu in preajma lor, iar cand inspiratia celor doi nu se lasa trezita ei il trimiteau dupa vodca. E o amintire dulce a lui Mihalkov despre acele vremuri.

Articolul continuă după reclamă

Andrei Koncealovski a cochetat la inceput cu muzica. Se vedea pianist. A studiat doi ani la Conservatorul din Moscova, dar a abandonat si a dat la Institutul de Film (VGIK).

CREATIA
"Siberiada" este unul dintre titlurile cele mai cunoscute din creatia regizorala a lui Koncealovski (Premiul Special al Juriului la Cannes 1979), printre protagonisti fiind si Nikita Mihalkov. Cei doi au colaborat si la alte filme: in 1969, fratele mai mic juca in "Un cuib de nobili", in regia fratelui mai mare. Cand Mihalkov pregatea, ca regizor, "Sclava iubirii", Koncealovski a participat la scrierea scenariului.

Dupa ce a terminat "Siberiada", nu l-a mai interesat sa ramana in URSS. A plecat in Occident in 1978. Desi era casatorit la acea vreme cu o frantuzoaica, avea statutul de emigrant. In America, Cetatea filmului era inchisa pentru el. Trebuia sa demonstreze producatorilor ceea ce stia sa faca. A luat totul de la capat. Abia peste patru ani a pasit pe platoul de filmare.

Presa mentioneaza ca poarta in lumea Hollywoodului i-a fost deschisa de actrita Shirley MacLaine, femeia care intrase in viata lui. Si au urmat filme precum "Visinul rupt", "Amantii Mariei" (nominalizat la Premiul Cesar), "Trenul evadarii" (doua nominalizari la Oscar pentru rol principal si rol secundar masculine), "Homer si Eddie" (Marele Premiu la Festivalul de la San-Sebastian).

Revenirea dupa 1990 in Rusia a fost marcata prin alte filme, printre care "Gaina porumbaca" (1994). A regizat in 2002 "Azilul de nebuni" (programat si la B-Est din acest an), iar in 2004 doua documentare politice. Filmul "Stralucire" (2007) va fi proiectat in deschiderea Festivalului de la Bucuresti la 20 aprilie.

Cele mai noi titluri semnate ca regizor sunt "Spargatorul de nuci" si "Rahmaninov" (film pentru televiziune), productii ale anului 2010. De notat si proiectele sale "Evghenii Oneghin" si "Dama de pica" la Teatro alla Scala din Milano.Koncealovski traieste acum atat in strainatate, cat si in Rusia, in functie de ceea ce lucreaza.


In plus: "Azilul de nebuni" si un master-class
Festivalul B-Est se va desfasura in acest an in perioada 20-25 aprilie la cinematografele Scala si Corso din Bucuresti. Se va deschide, asa cum s-a anuntat, cu "Stralucire" (Glyanets). Este prima proiectie a acestui film in Romania. Andrei Koncealovski isi va prezenta pelicula, iar publicul va beneficia, la aceasta editie a festivalului, de "o scurta retrospectiva a filmografiei sale".

Totodata, marele cineast va sustine un master-class. "Stralucire" este povestea unei tinere, pe nume Galia, care vine la Moscova dintr-un oras de provincie. Ea viseaza sa devina fotomodel si sa ajunga pe coperta stralucitoarei reviste Beauty. Redactorul-sef al revistei spune ca Galia nu are calitatile necesare pentru asa ceva, si atunci tanara se duce sa lucreze in atelierul de croitorie al unui cunoscut creator de moda. Este ca o parabola care are la baza un tablou foarte realist, descriind realitatea contemporana din Rusia. E despre inversarea valorilor, despre cum celebritatea poate face legea.

Printre interpretii rolurilor se numara Iulia Visotkaia (sotia regizorului, care il va insoti la Bucuresti), Alexandr Domogarov, Alexei Serebreakov, Irina Rozanova, Tatiana Arngolt. Lungmetrajul a fost produs la Studioul Mosfilm.

Sursa: jurnalul.ro

"Lord" de Adrian Sitaru, prezentat in premiera la Festivalul International de Film NexT... Olga Tudorache, de 250 de ori Regina mama...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x