Antena Căutare

"Ateliere de patrimoniu" - expozitie multimedia si mese rotunde la Muzeul Taranului Roman

Asociatiile RPER-Franta si RPER-Romania, in parteneriat cu Ambasada Frantei in Romania, Muzeul Taranului Roman si Institutul Cultural Roman organizeaza in perioada 20-30 aprilie, la Muzeul Taranului Roman, "ATELIERE DE PATRIMONIU", epilogul primei editii a "Universitatii de Vara de restaurare de monumente si situri" din 2009, derulate sub inaltul patronaj al Academiei Romane (Turda / Potaissa – Rosia Montana / Alburnus Maior)

PROGRAM

Expozitie multimedia si mese rotunde
marti, 20 aprilie - vineri, 30 aprilie, Muzeul Taranului Roman, Sala "Irina Nicolau"
Vernisaj: marti 20 aprilie, orele 18.00, in prezenta Excelentei Sale Henri PAUL, Ambasadorul Frantei in Romania

Mese rotunde

ATELIER I : "Vestigii arheologice din Muntii Apuseni si punerea lor in valoare in cadrul turismului cultural", miercuri, 21 aprilie, orele 14.00-18.00

Articolul continuă după reclamă

ATELIER II : "Arhitectura vernaculara specifica si tehnici de restaurare", vineri, 23 aprilie, orele 14.00-18.00

ATELIER III : "Modalitati de salvare si conservare a patrimoniului, in respectul filozofiei ICOMOS Salvarea spiritului locului", luni, 26 aprilie, orele 14.00-18.00

ATELIER IV : "Muzeologia tehnica si culturala", marti, 27 aprilie, orele 14.00-18.00

Expozitia cuprinde fotografii si instalatii video cu amprente arheologice, arhitecturale, cu imagini de peisaj si etnografie realizate in cadrul UdV2009 "PE DRUMURILE ROMANE IN TARA MOTILOR", editia I, intre Turda/Potaissa si Rosia Montana/Alburnus Maior.

Drumurile romane din Tara Motilor sunt putin cunoscute si necartografiate, desi prin bogatia de informatii istorice pe care le poarta si prin frumusetea zonelor pe care le traverseaza, merita sa fie introduse in turismul cultural si sportiv, dupa modelul european. Programul "Pe Drumurile Romane in Tara Motilor" al Universitatii de Vara de restaurare de monumente si situri, desfasoarat in trei editii (2009, 2010, 2011), are ca scop recunoasterea valorii istorice a acestor vestigii si introducerea lor in reteaua turistica a "Drumurilor Romane" din Europa. Filozofia proiectului este inspirata de Declaratia ICOMOS de la Quebec din 4 octombrie 2008 de « pastrare a spiritului locului », prin salvarea patrimoniului material si imaterial, mijloc novator si eficient de contributie la dezvoltarea durabila si sociala in intreaga lume.

In cadrul primei editii, desfasurate in perioada 21 august - 5 septembrie 2009, studenti si doctoranzi participanti la Program, viitori specialisti si actori ai politicii de patrimoniu pe modelul european, impreuna cu organizatorii, au parcurs zilnic diverse tronsoane in vederea re-identificarii drumului roman ce lega Turda (Potaissa) de Rosia Montana (Alburnus Maior).

Observatiile facute pe teren au permis identificarea unor sectoare bine conturate din drumul roman in raza localitatilor Buru, Vidolm, Lunca Ariesului, Salcia si Lupsa. S-a constatat totodata ca exista portiuni considerabile care au fost afectate in decursul timpului de eroziunea solului, alunecari de teren sau activitati agricole, astfel ca traseul rutier antic nu mai este vizibil in mod continuu.

RPER intentioneaza sa propuna pentru clasare in lista monumentelor si siturilor istorice tronsoanele conservate, care, ulterior, in colaborare cu administratia locala, sa fie curatate si marcate pentru a putea fi incluse in circuitele turistice. De asemenea, traseele turistice identificate, care se suprapun partial peste anticele drumuri romane, s-ar putea inscrie in randul drumurilor verzi, accesibile doar drumetiilor si mijloacelor de transport nemotorizate si nepoluante (cicloturism, turism ecvestru).

Parteneri: Muzeul Taranului Roman, Institutul Cultural Roman, Ambasada Frantei din Romania, Muzeul National al Unirii (Alba Iulia), Centrul de Cercetarea Patrimoniului Transilvanean (ICPTCE) al Universitatii « Lucian Blaga » (Sibiu), Pro Patrimonio, OVR, Asociatia EcoAssist (Bucuresti), Fundatia Florian, Bang & Olufsen.

Sursa: icr.ro

Conferinta Internationala "Istorie, Cultura si Civilizatie in Europa de Sud-Est", editia a XI-a, Chisinau... Radu Beligan: "Confesiuni despre viata si arta", la Palatul National al Copiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x