Volumul al patrulea al colectiei „Basmele romanilor", de vineri, 5 noiembrie, ofera cititorilor prilejul unei intalniri minunate cu doi culegatori mai putini cunoscuti publicului larg, dar care prin mestesug si vorbe alese reusesc sa ne farmece pe toti cu povesti minunate.
Cel dintai culegator este suceveanul Alexandru Vasiliu, un bland invatator de tara care in noptile lungi de iarna sedea la foc cu batranii satului si asculta istorii nemaiauzite. Printre acestea se numara induiosatoarea poveste a lui Tristi Copil si a Iniiei Diniiei, cea a lui Parolita sau nemaipomenitele aventuri ale lui Ciperi, Viteazul Lumii. Atat in „Povestea lui «Nu stiu»" cat si in basmul „Boghelt" se dovedeste o data in plus ca tacerea... poate fi de aur. De asemenea, cu mult drag si har, Alexadru Vasiliu istoriseste pataniile lui Grigoras, fecior de-mparat, pornit sa caute minunata pasare a berbecului, ispravile lui Curpan mare sau intamplarile de necrezut prin care trece Manea Campului.
Publicarea basmelor celui de-al doilea culegator, I.C. Fundescu, reprezinta un adevarat eveniment editorial, deoarece povestile lui nu au mai fost reeditate in volum de mai bine de un secol. Astfel, cititorii vor avea prilejul reintalnirii cu personaje care mai de care mai minunate, de la Ioan Buzdugan, Sora Crivatului si Sorin, cel nascut din soare, pana la Sfanta Vineri cea inteleapta sau infioratorul balaur cu douasprezece capete.