Cu vorba dulce-amara, artistul si-a primit invitatii (printre care s-au numarat Daiana Stanescu, fiica artistului si nepoata acestuia, Anais Radeka) la vernisajul intitulat "Semiretrospectiva", la Galeria Simeza de pe Magheru, in blocul unde "locuieste si creeaza celebrul caricaturist Mihai Stanescu", dupa cum scrie pe placuta batuta-n cuie pe fatada cladirii.
Lume multa, cat sa umple spatiul destinat expozitiei. Bineveniti si interesati, dar departe de a fi la fel de entuziasti ca romanii care in anii '90 ii cumparau cate 100.000 de albume in 5 zile: "Acum mi-ar trebui 2.000 de ani ca sa ajung la acel record", calculeaza cu oaresce umor Mihai Stanescu. La fel cum marturiseste ca acum nu l-a rugat nimeni sa-si scoata lucrarile de la naftalina si sa le agate pe pereti: "Am facut-o pentru mine in primul rand, ca sa ma minunez eu de mine. Le-am adunat la un loc, dar nu am avut loc de toate. Probabil ca e prea mic spatiul. Am vrut sa le vad. Nu-mi cere nimeni sa fac expozitii si nimeni nu ma sponsorizeaza ca sa fac acest lucru. Vand doua cani pe zi la magazinul meu si strang bani ca sa-mi mai fac o expozitie".
Daca lumea nu-l mai vrea, el nu se baga pe gatul lumii. A promis ca se lasa de meserie, dar l-a rugat cineva sa mai amane inevitabilul cu jumatate de an: "Dar eu de meserie m-am lasat, pentru ca nu am mai facut nimic nou de ceva timp", spune zambind artistul. Si adauga: "Nu vedeti? Eu nici macar nu stiu sa desenez cum trebuie".
FRUCTUL OPRIT
Semiretrospectiva aduna lucrari, fie ele originale, copii sau fotocopii, din ultimele albume semnate Mihai Stanescu, Cod portocaliu si Best Of. Si apropo de of-ul lui Stanescu, nici macar exemplarele din Best Of nu s-au epuizat. Asa ca artistul a decis, autoironic, sa se pedepseasca pe el si, cine stie, poate si publicul: "O sa fac un album cu cele mai proaste desene ale mele. Am facut «Best Of Stanescu» si am vazut ca nu se cumpara, deci o sa fac si o varianta cu cele mai proaste". Un fel de "Bad Of", cum ar spune Chirita in engleza. Si asta pentru ca romanii, crede caricaturistul, nu mai sunt interesati de ironii, au alte probleme acum. In plus, subiectele nu mai sunt interzise, cum se intampla in Epoca de Aur, asa ca lumea nu le mai vrea. Fructul oprit functioneaza intotdeauna. Dupa '89 s-a incercat revigorarea caricaturii romanesti, dar: "Caricatura romaneasca nu mai poate fi salvata. Caricatura traieste prin publicatii, ziare. Nu exista daca nu le publici. S-a incercat, dupa Revolutie, atragerea publicului cu reviste dedicate caricaturii, insa nu s-au cumparat", spune Mihai Stanescu. "Sa plec din tara? Si unde sa ma duc?", se intreaba mai degraba retoric artistul. A ramas aici, dupa cum declara cu ceva timp in urma pentru Jurnalul National, "pentru ca aici imi ducea lumea dorul, imi spuneau ca ma iubesc. Ce sa fac in alta parte? Sa fac calambururi in limba lor? E ca si cum as fi poet si ar trebui sa scriu in alta limba decat a mea. Parca nu prea mergea..."
Dincolo de "caricaturile" care fac legea in politica si viata amara romanilor, Mihai Stanescu ofera alternativa unei semiretrospective la Simeza. O expozitie debordand de un umor cum numai un roman daruit care traieste in cotidianul carpato-danubiano-pontic ar putea sa inchipuie.
Sursa: jurnalul.ro
Sursa foto: Intact Images
Targuri, de vineri pana duminica, in trei parcuri din Capitala... Alpinistul Constantin Lacatusu, declarat "Omul zilei" de Jurnalul National...