La publicarea sa, in 1948, "Vipera sugrumata" - prima si cea mai cunoscuta parte a unei trilogii autobiografice a lui Hervé Bazin - a produs un scandal in Franta, iar astazi romanul face parte din bibliografia scolara a elevilor francezi. Romanul se deschide cu o amintire din copilarie a lui Jean Rézeau, care prinde o vipera in gradina bunicilor, care locuiesc in Castelul Belle-Angerie, langa Angers, si o sugruma, ucigand-o. La moartea bunicii, parintii tanarului Jean se intorc din China, unde tatal sau era profesor de drept.
"Vipera sugrumata" reprezinta o critica acida a societatii burgheze rurale de la inceputul secolului al XX-lea; Bazin infatiseaza o familie in care ipocrizia si respectarea ritualurilor catolice sunt mult mai importante decat dragostea si compasiunea. E o lume ce moare incet, insa personajele nu par sa observe acest lucru. Hervé Bazin sustine ca romanul are, in mare parte, un caracter autobiografic.
Romanul "Vipera sugrumata", care a avut un succes rasunator in Franta postbelica, a fost urmat de alte doua parti, "Moartea calutului" (1950) si "Le Cri de la Chouette" (1972).
Sursa: jurnalul.ro