Raman mult indatorat domnului profesor Dumitru Constantin Dulcan pentru o discutie plina de intelepciune, lunga si luminata in legatura cu existenta unei "istorii trecute" intre ceea ce gandim si ceea ce suntem. Am vorbit despre intelepciunea hindusa si budista si mi-au venit in minte cuvintele parintelui bombei atomice - Julius Robert Oppenheimer, rostite cu prilejul unor conferinte in China si Japonia: "Notiunile generale despre cunoastere... ilustrate prin descoperirile din fizica atomica nu ne sunt complet necunoscute sau noi.
Ceea ce vom descoperi noi nu va fi decat o exemplificare, o incurajare si o rafinare a vechii intelepciuni".
NEVOIA DE FRUMOS
Dar iata ca m-am luat cu vorba si nu v-am spus ca discutia cu domnul profesor a fost prilejuita de aparitia unei noi carti la fel de minunata, "Catre noi insine". Insotit de prieteni vechi la idei noi, cum singuri se definesc intr-un interviu recent televizat, Stela-Maria Ivanes si Constantin Ivanes (prietenii mei de la Radio Cluj, scriitorii de care vorbeam mai sus), spirite deschise si indraznete, stalpi ai culturii si spectacolului din Ardeal, am participat la lansarea acestei superbe carti intr-un spectacol de anvergura.
In compania lor am facut multe emisiuni si spectacole la Radio Cluj, un radio ce a marcat viata si activitatea artistica a multor artisti romani prin vibratiile sufletului lor, si prin care Stela-Maria si Constantin Ivanes au stiut sa deschida cai spre inimile oamenilor din tara si din lume.
"Catre noi insine" te duce cu gandul la meditatiile imparatului filozof Marcus Aurelius, "Catre mine insumi", ramase posteritatii pe tablite de ceara. "Sa ne deprindem a ne gandi numai la acele lucruri despre care, daca ne-ar intreba cineva pe neasteptate: «la ce te gandesti acum?», sa putem raspunde indata cu seninatate «la cutare lucru» (Marcus Aurelius)."
Placuta si inspirata este coperta conceputa de un artist sensibil - Cristian Chesut, conferentiar doctor la Academia de Arta si Design din Cluj. Rezultat al gandirii celor trei spirite erudite si curioase, "Catre noi insine", carte de dialoguri si nu de simple interviuri, ne intreaba ce este viata, de unde venim, miracolul numit Om, incotro ne ducem? Nevoia de frumos, binele si raul, sanatate si boala. A fi - a avea. A crede - a nu crede. Iubire si sexualitate, fericire, nefericire, dar mai ales despre schimbarea ce vine... Nu e usor sa ajungi acolo unde este intelepciunea si autorii acestei carti stiu ca pe langa intelepciune aurul lumii nu este decat nisip si argintul noroi...
Citind aceasta carte (pe care o recomand tuturor cu caldura), poti invata cat de putin ne cunoastem pe noi insine dincolo de interesele imediate dictate de instincte si pulsiuni. Respectul si responsabilitatea fata de semeni si fata de societate nu sunt dependente decat de educatie, cultura si lege... Traim acum doar raul pe care l-am produs. O carte plina de invatatura, de la inceput si pana la replica finala... ce-i bun in om trebuie sa triumfe, caci acolo e scanteia...
Citeste continuarea articolului pe jurnalul.ro
Lansare de carte: "Ambasadorul", de Ioan Mihai Cochinescu... "Romeo si Julieta": Teatru pe Twitter...