Au fost identificate urmele a 30 de artropode din 13 specii de insecte si paianjeni. Un articol aparut in revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de site-ul ScienceDaily.com, arata ca in perioada cretacica incepusera sa se dezvolte si sa se diversifice tot mai mult plantele care fac flori (angiosperme).
"Dominanta neta a acestor plante a schimbat ecosistemul terestru, iar chihlimbarul african face acum lumina asupra acestui aspect", a declarat autorul principal al articolului, Alexander Schmidt de la Universitatea din Gottingen (Germania). Pe de alta parte, potrivit cercetatorilor, continutul chimic al acestui chihlimbar cretacic este similar cu cel al rasinilor unor plante cu flori care au existat mult mai tarziu, in miocen, in Mexicul de astazi.
Oamenii de stiinta nu cunosc deocamdata copacul de la care provine chihlimbarul african, dar continutul sau chimic seamana "surprinzator de mult" cu angiospermele Hymenaea, a dezvaluit profesorul Paul Nascimbene de la Departamentul de zoologie nevertebrata din cadul Muzeului de Istorie Naturala din SUA.
Sursa: jurnalul.ro
Sursa foto: descopera.ro
Filmul "Padurea Katyn", de Andrzej Wajda, va fi difuzat marti seara, pe TVR 1... Viitorul, dezlegat de coniferele Kauri...