- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Romancier, eseist, ziarist, Constantin Chirita este autorul romanului "Ciresarii", cel de-al doilea best-seller din literatura romana, scris in perioada comunista, dupa "Toate panzele sus" al lui Radu Tudoran (1954). Primul volum, "Cavalerii florii de cires" (intituat initial "Teroarea neagra") a aparut in 1956, iar urmatorul, "Castelul fetei in alb", in 1958, urmandu-le cronologic, "Roata norocului", "Aripi de zapada" (initial "Teroarea alba") si "Drum bun, Ciresari!".
Adolescentii de pe Strada Ciresului au fost modele ale catorva generatii de cititori tineri, romanul fiind reeditat cu succes de mai multe ori si fiind ecranizat pentru televiziune in anii '70, in regia lui Andrei Blaier.
"Ciresarii" intruchipeaza spiritul de echipa si prietenia nobila. Impreuna functioneaza ca un mecanism perfect, au aptitudini complementare, sunt uniti, deci invincibili. Cititorii din toate timpurile au fost cuceriti de asemenea modele cu care s-au identificat, daca amintim doar prieteniile din romanele lui Karl May sau spiritul de solidaritate din echipajele cartilor scrise Jules Verne.
"Ciresarii" este cartea unei varste, situate de autor intre 12 si 16 ani, cand adolescentii au nevoie de modele, de valori si de repere morale, deci de carti care ii pot face sa viseze, carti care sa le reprezinte varsta si aspiratiile. Eroii cartii, Ursu, Victor, Ionel, Tic, Dan, Maria sau Lucia sunt la varsta cititorilor lor, aventurile pline de dinamism si neprevazut sunt credibile si prin faptul ca se petrec intr-un oras generic din Romania. "In mintea cititorului, clipele de vis devin clipe grave de intelegere a marilor adevaruri", cum spunea Constantin Chirita. Toate aceste caracteristici explica faptul ca succesul neegalat al romanului a determinat o puternica miscare intre adolescenti, identificarea lor cu personajele a mers pana in concretizare, infiintandu-se cercuri de tineret, expeditii, cluburi, numite "Ciresarii". Substanta sensibila din care este alcatuita cartea este chiar sufletul copilului aflat la granita adolescentei. Generatii succesive s-au bucurat de lectura cartii, personajele erau iubite pana la idolatrie, iar ciresarii devin substantiv comun. Povesti imaginate, zane inventate, plasmuiri din visul etern al adolescentei au innobilat, prin mana sigura a lui Constantin Chirita, anii in care se dansa pe franghia subtire a razboiului rece. Succesul "Ciresarilor" vorbeste despre forta literaturii, despre impacul decisiv al lecturii cu structura mentala fragila si emotionala a tinerilor care, invatind sa viseze frumos, au trait frumos.
Citeste articolul integral pe jurnalul.ro
Foto: Jurnalul National
Regizorul Adrian Sitaru, declarat "Omul zilei" de Jurnalul National... Marile Premii Prometheus, la a IX-a editie...