- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Este vorba de resedinta de la Magurele a vornicului Ioan (Iancu) Otetelesanu. Astfel, numeroase lucrari de arta ce poarta semnatura unor apreciati artisti plastici au fost donate intr-un scop nobil Fundatiei "Cultura si Fizica la Magurele" pentru a pune bazele realizarii unei colectii de arta, de obiecte cu valoare de patrimoniu, dar si a unui fond de carte, care sa puna in valoare Conacul Otetelesanu de la Magurele dupa ce vor fi incheiate lucrarile de reabilitare.
Cladirea a avut de-a lungul existentei sale mai multe destinatii. Dupa infiintarea Institutului "Ion Otetelesanu" in 1894 a devenit institutie publica de invatamant iar dupa 1949 a fost transformata in institutie publica destinata cercetarilor stiintifice, caracter pe care si l-a pastrat pana in 1997. Mai bine de 13 ani a fost parasita. Prezenti la vernisaj, presedintele Academiei Romane, acad. Ionel Haiduc si acad. Eugen Simion si au apreciat eforturile sustinute pentru salvarea de la disparitie a Conacului Otetelesanu, cladire aflata in proprietatea Academiei Romane.
Din punct de vedere arhitectural, Conacul de la Magurele face parte dintr-o serie de resedinte aristocratice pe cale de disparitie in Romania, inconjurate de parcuri in stil romantic amenajate in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Gradina din jurul conacului a fost amenajata in anul 1845 in maniera romantico-simbolica.
Sursa, text si foto: jurnalul.ro