- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O poveste plina de haz este ceea ce propune Ora spaniola, o poveste in care personajele, conturate desavarsit de compozitor, vor reusi sa introduca publicul intr-o atmosfera unica. Cea de-a doua opera Copilul si vrajile promite sa incante publicul cu o multime de personaje, muzica atingand cele mai diverse tipuri de sonoritati, evoluand din zona limbajului academic prin jazz, foxtrot, ragtime, polca si chiar vals.
Concertul are o distributie de zile mari formata din solisti de renume precum: Philippe Do, Yuriy Tsiple, Valentin Racoveanu, Petre Burca, Teodora Gheorghiu, Aura Twarowska, Antoanela Barnat si Tina Munteanu, precum si cele doua ansambluri corale ale SRR - Corul Academic Radio pregatit de Dan Mihai Goia si Corul de Copii Radio pregatit de Voicu Popescu.
Intr-un recent interviu acordat Radio Romania, Ruxandra Donose impartasea cateva din gandurile sale cu privire la aceste lucrari:
„Ora spaniola si Copilul si vrajile, pe care le vom face in 21 ianuarie la Sala Radio sunt doua capodopere foarte diferite. Ora spaniola este o comedie muzicala care are in prim plan cinci solisti. Orchestra contribuie extraordinar de mult la toata ironia, la tot hazul, la caricaturizarea situatiilor respective, iar solistii au, fiecare, un rol extrem de bine definit. Conception este un rol foarte frumos, temperamental, foarte dificil. Rolul meu, singurul feminin, Conception, aceasta sotie nefericita care incearca pe parcursul unei ore frenetice, sa gaseasca putina fericire, este extrem de greu de conturat.
Pe de alta parte, Copilul si vrajile este o fantezie, un basm, o opera cu foarte multa lume pe scena - cor, cor de copii, sapte-opt solisti care canta fiecare cateva roluri, orchestra -
o reuniune de forte pentru a aduce la viata aceasta parabola, aceasta minunata fantezie ce cuprinde tot : de la jucarii la natura, copilul, mama, visele, printesa si asa mai departe.
Este o minune de opera, foarte greu de realizat, din multiple motive si este foarte important din punct de vedere cultural ca facem asta aici, la Bucuresti."
Cu un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii, Ruxandra Donose a abordat de-a lungul timpului roluri din cele mai variate, ce au dezvaluit calitatile sale artistice de exceptie. Inteligenta remarcabila, cultura muzicala solida, cunoasterea perfecta a stilurilor, muzicalitatea, puternica personalitate a artistei ca si eleganta prezentei scenice i-au permis sa abordeze cu acelasi succes un repertoriu divers. Debutul international la Opera din Basel, urmat de cel de la Opera de Stat din Viena au marcat inceputul unui drum ce avea s-o poarte pe toate meridianele, de la Royal Opera Covent Garden, Opera Bastille si Opera Mare din Paris, Deutsche Oper Berlin, Semper Oper Dresda, Opera din Hamburg, Opera din Zürich, Teatro Regio - Torino, Teatro La Fenice - Venezia, Teatrele de Opera din Helsinki, Copenhaga, Filarmonica din München, Orchestre de Paris. Peste ocean a cantat la Metropolitan Opera si Carnegie Hall din New York, San Francisco Opera, San Francisco Symphony, Chicago Symphony, Boston Symphony, Los Angeles Opera, Los Angeles Philarmonic, Phildalephia Opera Company, Pittsburg Symphony, Atlanta Symphony, Cincinnati Opera, Toronto Opera Company, Orchestre Symphonique de Montreal si altele, ajungand pana la Tokio, Kyoto, Hiroshima, Beijing, Shanghai sau Hong Kong, fara sa uitam participarea la reputate festivaluri cum ar fi cel de la Glyndebourne, sau Festivalul de la Salzburg. Repertoriul artistei include peste 45 de roluri principale de opera, tot atatea piese de rezistenta din repertoriul vocal-simfonic, sute de lieduri.
Nascut in anul 1969, Julien Salemkour a inceput sa studieze dirijatul in anul 1987, cu prof. Hans Herbert Jöris, continuand apoi la Mozarteum, in Salzburg, cu Michael Gielen. In timp, Julien Salemkour si-a insusit un bogat repertoriu de opera fiind dirijor asistent al unor reputati maestri ai baghetei dirijorale precum Christoph von Dohnanyi, Sir George Solti, Pierre Boulez. Din anul 2001, Julien Salemkour este angajat al Operei de Stat din Berlin ca dirijor si asistent al celebrului Daniel Barenboim iar dintre lucrarile dirijate amintim: „Flautul fermecat", „Don Giovanni", o noua productie „Romeo si Julieta", „Le Sacre du Printemps", „Giselle", „Barbierul din Sevilla", „Der Ferne Klang" de F. Schreker, opera „Nasul" si baletul „Lacul lebedelor". In stagiunea 2005-2006 Julien Salemkour a dirijat „Freischütz", „Le Sacre du Printemps", „Feuervogel", „Flautul fermecat", „Turandot", „Katja Kabanowa".
Ca pianist, Julien Salemkour a evoluat alaturi de New Music Ensemble din Austria, a realizat numeroase prime auditii si inregistrari cu violonistul si dirijorul Oswald Sallaberger, iar ca acompaniator de lieduri, colaboreaza cu Ruth Ziesak (Paris, Radio Classique, Stuttgart, SWR) si Christine Schaefer.
Biletele se gasesc la Casa de Bilete a Salii Radio (Str. Gral Berthelot nr. 60 - 64) si prin reteaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro.
Sursa: Hotnews
Foto: orchestre.srr.ro
Ce facem in week-end-ul de Craciun?... VIDEO! Distractie mare in statiunea montana Ranca...