Antena Căutare

Conferinta la TNB – “Dan Grigore: A fi sau a nu fi pianist roman”

Duminică, 11 aprilie 2010, ora 11.00, la Sala Atelier, celebrul pianist Dan Grigore va vorbi publicului despre “A fi sau a nu fi pianist roman”: „Conferinţa va urmări în paralel devenirea mea ca pianist şi muzician precum şi circumstanţele favorabile sau uneori potrivnice din România. Titlul ei, ca şi o parte din conţinut, se vor un omagiu adus Teatrului către care am fost de la început atras şi care mi-a dăruit foarte mult".

Viata artistului Dan Grigore a stat de la inceput sub semnul muzicii. A debutat la 14 ani într-un concert cameral Enescu, alături de solişti consacraţi ai timpului. I-au fost acordate mai multe burse de studiu din partea Conservatorului de la Fontainebleu si a Universitatii Madison precum si una pentru cursurile dirijorului Sergiu Celibidache, toate refuzate de autoritatile romane.

Intre anii 1960-1968 castiga felurite concursuri de muzica care il aduc in atentia presei. Urmeaza invitatii din Europa De Vest si de Est si numele sau incepe sa apara pe lista celor mai mari pianisti ai lumii. Dovada talentului sau muzical o reprezinta concertele sustinute pe cele mai importante scene din lume cum ar fi Sala Conservatorului Ceaikovski şi Sala de Concerte Ceaikovski din Moscova, Palatul UNESCO - Paris, Palatul Rudolphinum din Praga, Bunka Haikan şi Casals Hall în Tokyo, Chopin Hall în Jerusalim dar si altele.

Este binecunoscut interesul său pentru lansarea tinerilor muzicieni. A susţinut masterclass-uri şi conferinţe în Marea Britanie, Japonia, Italia şi este frecvent invitat în jurii şi festivaluri internaţionale de prestigiu.

Are totodată o activitate publicistică bogată - articole, cronici, interviuri în jurnale şi publicaţii de cultură, dar şi la radio şi TV.

Articolul continuă după reclamă

La Gasteig, Munchen a concertat cu marele dirijor Sergiu Celibidache si Orchestra Filarmonica, moment in care acesta i-a spus pianistului: „Esti printre cei mai mari din lume!".

În februarie 1999 Dan Grigore a fost decorat de Guvernul Francez cu Ordinul „Cavaler al Artelor şi Literelor".

În iulie 2000 Dan Grigore a fost numit de Guvernul României, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar în 2007 a primit un nou mandat de 6 ani.

Înalt Prea Sfinţitul Daniel i-a oferit in 2005 „Crucea Moldavă", cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

2007 a marcat implinirea a 50 de ani de prezenţă pe scenele muzicale ale lumii, prilej cu care Maestrul Dan Grigore a fost decorat de Preşedinte cu cea mai prestigioasă distincţie a ţării, „Steaua României" în grad de Mare Cruce.

Maestrul Dan Grigore este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu" din Iaşi.

Informatii legate de bilete se pot afla prin Agenţia de bilete deschisa lunea de la 10.00 - 16.00 si de marţi până duminică inclusiv: 10.00 - 19.00.

Sursa text: tnb.ro
Sursa foto: agenda.liternet.ro

Expozitia "Mirajul timpului" la Muzeul National Cotroceni... Expozitie la ICR: „De la sublim la ridicol. 70 de ani de reclama in Romania”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x