Antena Căutare

Declaratia „Generation ’89”, prezentata presedintelui Parlamentului European

S-au nascut in 1989, cind cortina de fier dintre Estul si Vestul Europei se prabusea. Acum isi vor prezenta ideile despre viitor in calitate de cetateni europeni presedintelui Parlamentului European. 18 tineri din sapte tari vor inmina luni,7 iunie 2010, la Bruxelles (foto), declaratia Generation ’89 presedintelui Jerzy Buzek si altor demnitari europeni. Dupa intalnirea cu presedintele Buzek, participantii la proiect si invitatii vor asista la spectacolul de pantomima Romania, inchis pentru inventar al actorilor Eduard Adam, Dragos si Violeta Huluba, spectacol creat special pentru proiectul Generation ‛89 si a carui reprezentatie este organizata la Bruxelles de ICR

Proiectul Generation '89, derulat sub auspiciile dlui Václav Havel, este realizat de EUNIC (Uniunea Europeana a Institutelor Culturale Nationale), impreuna cu parteneri locali, si coordonat de ICR in noua tari europene - Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, Romania si Ungaria. La doua decenii dupa prabusirea comunismului in Europa, tinerii nascuti in 1989 au fost invitati sa prezinte viziunea lor despre viitorul Europei in domenii precum educatie si dezvoltare profesionala, cultura, dezvoltarea societatii, economie, sanse egale, ecologie si statutul Europei in lume.

Candidatii, selectati de jurii nationale, au purtat discutii intense despre sensul istoriei recente a tarilor lor si despre asteptarile lor in calitate de cetateni europeni. Patru intilniri simultane desfasurate in luna aprilie la Bruxelles, Bucuresti, Praga si Varsovia, la care au luat parte peste 100 de tineri, au dus la redactarea declaratiei Generation '89. Participantii au intervievat, in pregatirea intilnirilor, 140 de persoane, cu virste intre 25 si 85 de ani, care au trait evenimentele al caror rezultat a fost, in 1989, prabusirea comunismului in Europa.

Continuarea integrarii, statutul si cetatenia europene, precum si aspectele legate de educatia la nivel european si o mai buna comunicare a Uniunii Europene cu cetatenii constituie punctele esentiale care ii preocupa pe acesti tineri. „A fost experienta cea mai interesanta din viata mea si sunt extrem de fericita ca ati organizat acest proiect. Multumesc Centrului Roman de Informare de la Bruxelles pentru perfecta organizare a intilnirii de la Louvain", spune Izabela Kolodziej din Polonia. Participantii descriu astfel impactul proiectului asupra formarii lor:

„A fost o sansa unica de a redacta, intr-un cadru international, o declaratie exprimand nadejdile si temerile generatiei mele pentru Europa viitorului. (...) Un proiect minunat care m-a marcat profund din punct de vedere personal, cultural si academic." - Patricia Muhlbauer (Austria)

Articolul continuă după reclamă

„In primul rind, mi-am dat seama cum putem noi tinerii sa schimbam ceva prin cooperare internationala. (...) Un proiect cu o incarcatura deosebita." - Stefana Badescu (Romania)

Citeste articolul integral pe observatorcultural.ro

Colocviul International „Limba romana ca limba straina si Cadrul european comun de referinta”... Institutul Cultural Roman la Bookfest 2010...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x