Zi de zi... Avem nevoie de "el". Face parte din noi. Din existenta noastra. Este puternic si important. Il folosim la fiecare pas si... in fiecare gand. Cand scriem sau vorbim. In romane sau poezii, in sentimente sau idei, in explicatii sau denumiri, in teorii si analize. Si in cate altele! Toate acestea au cel putin un lucru in comun: cuvantul! O notiune abstracta, fara de care noi ne-am exprima... prin gesturi si... semne.
In luna noiembrie, Jurnalul National iti aduce un proiect de...cuvant! Un dictionar pentru tine si pentru copilul tau! Pentru profesori, parinti si bunici... Pentru noi toti. Mii de cuvinte potrivite... mai noi sau mai vechi, mii de ilustratii si planse color, reunite intr-un proiect care ne va ajuta a intelege mai bine limba romana... Un dictionar - prieten! 12 volume, peste 4000 de pagini, circa 4000 de planse color, detalii ale obiectului ilustrat cu legende in trei limbi - romana, engleza si franceza. Este un dictionar pe care nu-l vei rasfoi, ci vei fi curios sa-l descoperi pagina cu pagina.
Vor fi aproximativ 80.000 cuvinte, ordonate alfabetic (colectia cuprinde un inventar lexical de o mare diversitate: pe langa cuvintele curente ale Romaniei contemporane, numeroase cuvinte vechi, asa-numitele arhaisme culturale, regionalisme (atestate in scrieri literare si populare), concepte teologice, nume de curente culturale, politice. Definitiile sunt urmate, in cea mai mare parte, de scurte citate ilustrative extrase din opere culte ori populare.
"Dictionarul universal ilustrat al limbii romane" continua traditia lexicografica romaneasca a descrierii semantice sustinute cu citate din literatura culta si populara, dupa modelul promovat de Lazar Saineanu, la sfarsitul secolului al XIX-lea si in prima jumatate a secolului al XX-lea. "Limba romana are virtuti complete, adica poate fi vehicul a tot ce se intampla spiritual in om. E foarte greu de manuit. Prin ea poti deveni vultur sau cantaret de strana...". Va invitam la o lectura speciala... in care cuvintele va explica o istorie a limbii romane.