Antena Căutare

Expozitia „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere”

Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta vernisajul expozitiei „Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere” la sediul sau din Calea Victoriei 12. Expozitia, ce comemoreaza doua sute de ani de la anexarea jumatatii estice a vechiului Principat al Moldovei de catre Imperiul Rus, este realizata in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si va putea fi vizitata pana la sfarsitul lunii iunie 2012. O versiune a acestei expozitii va fi vernisata si la Chisinau si in mai multe centre din Republica Moldova.

Pe 16/28 mai 1812 s-a semnat la Bucuresti, la Hanul lui Manuc, tratatul care incheia razboiul ruso-turc din anii 1806-1812, prin care Basarabia a fost anexata de Imperiul Tarist. La 200 de ani de la acel moment, expozitia aduce in prim plan, prin intermediul hartilor, documentelor, imaginilor, publicatiilor si obiectelor, principale trasee diplomatice, evolutia frontierelor si societatii acestei provincii. Principalele subiecte abordate sunt: cartografia istorica a Basarabiei inainte si dupa 1812; anexarea Basarabiei prin Tratatul de la Bucuresti din 1812, realipirea sudului Basarabiei in urma Razboiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856); pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat razboiului ruso-romano-turc; unirea Basarabiei cu Romania (1918), tratatul de recunoastere de catre principalele Puteri Aliate a unirii Basarabiei cu Regatul Romaniei (1920), Basarabia in perioada interbelica; ocupatia sovietica din 1940, in urma Pactului Molotov - Ribbentrop si campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941); Conferinta de pace de la Paris 1946-1947 si Tratatul de pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate.

La realizarea acestei expozitii au colaborat: Ministerul Afacerilor Externe, Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Nationala a Romaniei precum si colectionarii particulari Valentin Mandache, Madalin Ghigeanu, Diana Mandache, Lucretiu Tudoroiu, Cristian Scaiceanu.

Expozitia este insotita de un catalog care, in cele 156 de pagini ale sale reuneste, pentru prima data, documente si imagini privitoare la Basarabia in contextul evolutiei frontierelor sale, prezentarea concentrandu-se pe textele tratatelor si protocoalelor incheiate in urma congreselor si conferintelor de pace, a oamenilor si locurilor din acest important spatiu geopolitic. Sursele documentare care au fost utilizate provin din fondurile Muzeului National de Istorie a Romaniei, Arhivei Ministerului Afacerilor Externe, Arhivelor Nationale ale Romaniei, Arhivelor de Stat ale Turciei din Istanbul, Bibliotecii Nationale a Romaniei si colectiilor private amintite.

Toate sursele istorice folosite in realizarea expozitiei "Basarabia 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere" au avut ca scop readucerea in contemporaneitate, cat mai viu si veridic cu putinta, a portretului romanului din Basarabia, a universului sau cotidian, de-a lungul ultimelor doua secole. Cunoasterea vietii romanilor basarabeni, precum si a peisajului natural si uman al tinutului estic al Moldovei sunt azi mai necesare decat oricand, deoarece una dintre consecintele cele mai dramatice ale stapanirii straine, impuse prin tratatul din 1812, a fost aceea a unui inceput de instrainare artificiala a acelora care traiesc pe cele doua maluri ale Prutului, de ignorare a radacinilor comune de limba, civilizatie si destin.

Articolul continuă după reclamă
VIDEO! Iurie Darie va primi o stea pe Aleea Celebritatilor... Concert Taxi in Hard Rock Cafe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x