Antena Căutare

Expozitie dedicata Domnitorului Alexandru Ioan Cuza la Muzeul National de Istorie al Romaniei

In cadrul proiectului „Exponatul lunii”, la Muzeul National de Istorie al Romaniei este vernisata micro-expozitia „Portretul oficial al lui Alexandru Ioan Cuza. Personajul, artistul, atmosfera...". Expozitia va fi vernisata miercuri 25 ianuarie 2012, orele 12.00.

Locul central in cadrul expozitiei il ocupa portretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pictat de Carol Popp de Szathmari. Cu acest prilej, Muzeul National de Istorie a Romaniei marcheaza, de fapt, doua momente aniversare: implinirea a 150 de ani de la data la care domnitorul Cuza proclama, in fata Adunarilor Moldovei si Tarii Romanesti, reunite la Bucuresti, „Unirea definitiva a Principatelor" (24 ianuarie 1862) si implinirea a 200 de ani de la nasterea lui Carol Popp de Szathmari, unul din cei mai importanti artisti romani ai secolului al XIX-lea (11 ianuarie 1812).

Potrivit comunicatului institutiei muzeale, expozitia se concentreaza in jurul a trei „componente" principale, exprimate chiar in titlul acesteia. Dupa cum era si firesc, un rol important este acordat „personajului": Alexandru Ioan Cuza, cel care este, de fapt, „liantul" intregului demers expozitional. Cuza reprezinta o personalitate singulara. El a fost simbolul unei mari cotituri istorice traite de natiunea sa. Un timp, in Statul care s-a constituit prin strangerea laolalta a moldovenilor si muntenilor in unice hotare, persoana sa intruchipa unitatea, caci marile puteri garante au acceptat faptul implinit la 24 ianuarie 1859 punand conditia - greu daca nu imposibil de indeplinit - ca noul domnitor sa carmuiasca alternativ, intr-o capitala sau cealalta - la Bucuresti sau Iasi - cu doua guverne, doua Adunari, doua administratii, desi titulatura celor doua tari era de cea de Principatele Unite! Doar in persoana domnitorului unirea fusese indeplinita! In fata Adunarilor reunite la Bucuresti pe 24 ianuarie 1862, domnitorul spunea: „O viata noua se deschide astazi pentru Romania (...) Credincios misiunei ce mi-ati dat si cunoscand dorinta statornica a romanilor de a ramane uniti, am proclamat inaintea D-voastra, cat si inaintea tarei, unirea definitiva a Principatelor. V-am zis ca ea va fi precum Romania o va dori si simti".

Organizatorii expozitiei au cautat sa refaca „atmosfera" surprinsa de artistul plastic in cadrul tabloului (domnitorul este redat in picioare, purtand uniforma de colonel de lancieri; mana dreapta este sprijinita pe o masuta, pe care se afla doua documente si chipiul de la uniforma; mana stanga este pe garda sabiei; in spatele personajului se afla un tron si o perdea de catifea de culoare visinie; Alexandru Ioan Cuza poarta cinci ordine straine, conferite cu diferite ocazii). Pentru reconstituirea „atmosferei", vor fi expuse cateva dintre elementele constitutive ale picturii: tronul domnitorului, ordinele care apar in tablou: doua Ordine „Osmanie" si Ordinul „Medgidie" (otomane), Ordinul „Sf. Mauriciu si Lazar" (italian) si Ordinul „Mantuitorului" (grecesc), o sabie cu briliante, rubine si smaralde, oferita de cetatenii orasului Turnu Magurele, avand pe lama urmatoarea inscriptie: „Suvenir de la cetatenii comunei Turnu Magurele Marii Sale Domnitorul Romanilor pentru maretele fapte din 1864".

Sursa: Hotnews

Articolul continuă după reclamă
Spectacol de teatru cu decoruri 3D la Oradea... Anul 2012 e dedicat lui Ion Luca Caragiale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie
Super Neatza, 8 ianuarie 2025. Super joc! Iată cum s-au descurcat concurenții de la ”Power Couple România”, Radu și Alexandra Bucălaie Miercuri, 08.01.2025, 10:11
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x