Consacrata scriitorilor Grigore Vieru, Liviu Damian, Vasile Coroban, Serafim Saka, Petru Carare, Andrei Strambeanu, Vlad Iovita si Arhip Cibotaru, pentru care 2010 este an aniversar, expozitia include creatia acestora: editiile aparute la noi si peste Prut, traducerile cartilor lor in alte limbi, portrete, ilustratii, manuscrise si fotografii. Expozitia este organizata de catre colaboratorii Muzeului Literaturii Romane „M. Kogalniceanu".
Solicitata de TIMPUL, Calina Trifan, secretarul stiintific al institutiei, ne-a spus ca fiecare dintre acesti scriitori merita o expozitie aparte. Potrivit ei, unii exponenti ai generatiei saizecistilor, contrar dogmelor ideologice, au reusit nu doar sa se mentina pe linia de plutire, dar s-au situat in epicentrul tendintelor de modernizare a literaturii, reusind, in timpuri vitrege, sa-si exprime personalitatea artistica pe deplin. „Din aceasta generatie avem cativa scriitori, a caror valoare este comparabila, daca nu chiar egala, cu cea a marilor scriitori romani de peste Prut. In operele lor, ei au reusit sa spuna lucruri foarte importante despre si pentru Basarabia. Ei ne-au deschis fereastra, pentru a inspira aerul libertatii, asigurand astfel un viitor demn literaturii romane din spatiul pruto-nistrean", a mai afirmat Calina Trifan.
La randul sau, vicepresedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, parafrazandu-l pe academicianul Eugen Simion, a constatat ca saizecistii constituie generatia de aur care a reabilitat literatura romana din Basarabia ca act estetic si a facut eforturi finalizate cu succes de a o scoate din schemele ideologice ale vremii. „Aceasta generatie are toate coordonatele si trasaturile unui consistent portret de crestomatie a istoriei literare. Este o generatie care include poeti de valoare exceptionala (Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Liviu Damian, Dumitru Matcovschi, Victor Teleuca, Anatol Codru s.a.), prozatori (Aureliu Busuioc, Vasile Vasilache, Vladimir Besleaga, Serafim Saka, Nicolae Esinencu s.a.) care au schimbat fata prozei noastre, largind parametrii paradigmatici ai prozei care se scria atunci. De asemenea, ea a dat pe cel mai avizat si aplicat critic din interiorul generatiei - Mihai Cimpoi", a spus Arcadie Suceveanu.
La eveniment au participat scriitori, artisti plastici, membrii familiilor celor omagiati si comemorati, precum si numerosi cititori. Despre viata si activitatea lor literara au vorbit presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, Vladimir Besleaga, Leo Butnaru, Ion Vieru si altii.
Expozitia va ramane deschisa pentru public pana la sfarsitul anului curent.
Sursa, text si foto: timpul.md
Expozitie retrospectiva Nicolae Tonitza la Muzeul National Cotroceni... Tudor Gheorghe va sustine un spectacol caritabil pe 29 martie...