Vor fi prezente 83 de lucrari de pictura si grafica, avand ca tematica Copilaria - "Nud", "Portret de copil", "Portret de fetita", "Fiul padurarului", "Profil de fata", "Fata cu basma", Balcicul si farmecul Dobrogei - "Cap de tataroaica", "Poarta din Mangalia", "Casa din Dobrogea" (piesa de tezaur din colectia Muzeului de Arta Brasov), "Strada din Balcic", "Zi trista la Balcic", "Vedere spre mare", Portretistica - "Portret de tanara", "Calugarita", "Steluta Trembinski", "A. Lerhman", lucrari cu tenta orientala - "Japoneza", "Bust de femeie", Flori - "Vas cu mimoze", "Flori de camp", "Bujori", "Buchet de maci".
Nicolae Tonitza s-a nascut la 13 aprilie 1886, la Barlad. Din 1909 calatoreste in Italia la Milano, Parma, Torino, Genova, Venetia, Florenta si apoi in Franta, unde ramane doi ani, lucrand la Paris in atelierul pictorilor Edmond Aman-Jean si Pierre Laprade.
In cursul anului 1916, expune la Bucuresti 94 de picturi si desene, impreuna cu Stefan Dimitrescu. Dupa razboi se stabileste la Bucuresti, unde participa la expozitii, ilustreaza carti, colaboreaza la diverse publicatii cu desene si cronici artistice.
In 1924, expune la Bienala de la Venetia, iar un an mai tarziu se retrage din Asociatia "Arta Romana" si impreuna cu Francisc Sirato, Oscar Han si Stefan Dimitrescu intemeiaza "Grupul celor patru".
Sursa: Jurnalul National
"Romania Fotografica" la Lisabona... Jean Constantin si Draga Olteanu sarbatoresc 55 de ani de cariera...