"Boieria" pictorului Theodor Pallady deriva in primul rand din datele sale biografice - fiind fiul lui Iancu Pallady (stramosii sai pe linie paterna sunt identificabili inca din sec. al XVII-lea la curtea domnitorului moldovean Vasile Lupu) si al Mariei Cantacuzino (inrudindu-se deci dupa mama cu glorioasa spita a domnitorilor Serban Cantacuzino si Constantin Brancoveanu).
Theodor Pallady a studiat mai intai ingineria la Politehnica din Dresda (1887-1889), luand in acelasi timp lectii de desen si pictura cu Erwin Oehme, care, recunoscandu-i inzestrarea artistica, il sfatuieste sa plece la Paris. In capitala Frantei lucreaza in atelierul lui Jean Arman si se inscrie la Academia de Arte Frumoase. In 1892 intra in atelierul lui Gustave Moreau, unde ii va avea colegi pe Henri Matisse, cu care a legat o stransa prietenie, pe Georges Rouault si pe Albert Marquet.
Dupa moartea lui Moreau (1897), lucreaza in atelierele lui Aime Morot si Fernand Cormon, frecventand in acelasi timp, clasa lui Puvis de Chavannes, de la care preia finetea desenului si stralucirea culorilor. In 1904 se intoarce in tara si expune la Ateneul Roman, la saloanele oficiale. Mentine totodata legatura cu Parisul, unde deschide mai multe expozitii personale, pana in anul 1940. Expune la Bienala de la Venetia in anii 1924, 1940, 1942.
Cu o formatie complexa - rigoarea scolii germane, simbolismul promovat de Moreau, experientele Art-Nouveaului, prietenia cu Matisse, legaturile cu ceea ce se va numi "Ecole de Paris", l-au orientat pe Pallady spre compozitia clasica, spre ceea ce este durabil, cu adevarat important sub invelisul aparentelor.
Citeste continuarea pe jurnalul.ro
Trupa "Xtreme”, pe "Vertical” la Festivalul de Teatru Alternativ de la Akko... Rememeber Vali Sterian la Casa de Cultura a Studentilor...