E un cerc vicios, din care avem de pierdut cu totii. Dar mai ales vor avea de pierdut copiii copiilor nostri care nu vor mai avea ce castele si cetati sa viziteze si vor auzi doar din povesti de celebrele ruine unde altadata se luptau domnitorii. Istoria dispare sub ochii nostri.
Cetatea Poienari e un exemplu concret al unei fortarete de pe vremea voievodului Vlad Tepes, care mai are putin si se prabuseste. Cetatea Poienari se afla in judetul Arges la mai putin de 30 km de orasul Curtea de Arges, la poalele Muntelui Cetatuia. Altitudinea este de 850 de metri. I se mai spune "cuibul de vulturi al vitejilor de demult", pentru ca facea parte, cu veacuri in urma, dintr-un lant de fortificatii ce aparau hotarul nordic al Tarii Romanesti.
Cetatea a fost construita de Vlad Tepes pe o stanca abrupta ce se inalta la peste 200 de metri deasupra Cheilor Argesului. De fapt, el a reconstruit cetatea cunoscuta sub denumirea de Cetatea Poienari - dupa numele vechi al satului Poienari -, ea fiind inaltata, probabil, in secolul al XIV-lea, ca loc de refugiu, de legendarul domn Negru Voda. Nu trebuie sa fii un pasionat de istorie ca sa realizezi ca cetatea in sine este un monument care are nevoie de protectie.
Ultima restaurare a fost facuta intre anii 1969 si 1972, cand s-au consolidat si inaltat zidurile si s-au construit trepte de acces care permit vizitarea intregii fortarete. Au trecut 40 de ani, o viata de om, de cand cetatea nu a mai fost restaurata si exista indicii ca nici nu va fi reconsolidata prea curand. Intentii exista, dar nu sunt bani. Cele 1.480 de trepte sapate direct pe munte s-au sfaramat in cei 40 de ani sub greutatea pasilor milioanelor de turisti care au vrut sa vada fortareata.
Citeste continuarea articolului pe jurnalul.ro
Sursa foto: Jurnalul National