"Identitatea festivalului o urmeaza pe aceea a teatrului, fiind o manifestare cu o raza de adresabilitate de la prescolari la liceeni, studenti, parinti, bunici. Fiecare editie are atasata cate o emblema individualizatoare, in ideea evitarii previzibilitatii, pentru improspatare tematica in fiecare an: 2008 «Diversitate si dialog»; 2009 - «Inovatie si creativitate»; 2010 - «Interconexiuni». FITCT III va sublinia legaturile dintre arte (teatru, muzica, film, arte vizuale), creatori, tendinte si curente estetice, culturi nationale", sustine Oltita Cintec.
Aceasta editie, care incepe duminica, 3 octombrie (va dura pana la 8 octombrie), poarta si amprenta sarbatoririi a 60 de ani ai Teatrului Luceafarul impliniti in 2010. Este teatrul care a educat generatii intregi de spectatori, cu productii ce au avut atat rol educativ, cat si estetic. De aceea, la Teatrul Luceafarul vin nu numai copii si adolescenti, ci si multi tineri si adulti, iar conducerea lui ii remunereaza pentru aceasta fidelitate cu spectacole de calitate, reunite, la inceput de octombrie, sub sigla FITCT. Primele doua editii au fost "energizante" pentru iubitorii de teatru, oferindu-li-se montari interesante din diverse spatii geografice si spirituale. A devenit mai dinamica, datorita "intalnirilor productive", si echipa festivalului, contactele cu trupele din mai multe tari obligand-o la comparatii. Festivalul se va deschide, asa cum e si normal, cu un spectacol al gazdelor: "Cartea junglei" (foto), dupa Rudyard Kipling, in regia Oanei Leahu. De luni, se vor juca pe putin doua reprezentatii cu fiecare dintre titlurile programate - in matinal, ora 10:00, si dupa-amiaza, ora 18:00. Publicul va putea vedea productii ale unor teatre din Bucuresti si din alte orase din tara, dar si montari din Polonia, Germania, Franta, Italia, Cehia.
Programul va mai cuprinde o masa rotunda si lansarea cartii "60 de stagiuni. Monografia Teatrului Luceafarul Iasi" (editia a II-a) de Oltita Cintec. Festivalul, organizat impreuna cu Consiliul Judetean Iasi si UNITER, are un mare sprijin din partea institutelor si centrelor culturale ale tarilor participante, cu activitate in Romania.
Sursa: jurnalul.ro