Luase fiinta in 1984, iar in 1991 s-a organizat a VIII-a editie, potrivit lui Ioan Cucoara, directorul editiei a IX-a ce se va desfasura saptamana viitoare in orasul strajuit de culmile muntilor Pietricica, Cozla, Cernegura, Carloman si Batca Doamnei. E un loc minunat pentru un festival care are acum si o tema „luminoasa": „Zambet de soare".
Gandindu-se ca la o actiune ce ar trebui sa aiba „forma unei situatii de un firesc absolut", deoarece este vorba de educatia culturala a celor mici, directorul Cucoara, de formatie actor, a dorit sa readuca in atentie si sa dea culoare manifestarii. Programul include, pe langa filme romanesti realizate de-a lungul timpului, si trei productii straine.
In motivatia aflata la baza proiectului, Ioan Cucoara arata, intre altele, ca cei aproximativ 100.000 de locuitori din Piatra Neamt au un singur cinematograf: „Salile de proiectie din comune, acele sali multifunctionale - de la sedinte ale adunarii generale, pana la sali de nunti, discoteci sau cinema - au fost desfiintate sau reorientate inspre functionalitati profitabile. Asadar, toti acesti oameni, dar mai ales copiii lor, nu pot vedea filme decat la televizor. Desenele animate, urate de-a dreptul si fara macar sa aiba o ratiune a esteticii uratului, conduc mintea copilului inspre a intelege mult prea devreme lumea „urata" a adultilor, lumea searbada, lipsita de stralucire, de placere, de perfectiune (..). Acum sa ne gandim ce minune, daca reusim sa oferim o saptamana luminoasa, intre 29 iunie si 3 iulie, in plina vacanta de vara, acestor familii, acestor copii, acestor tineri adolescenti, o saptamana in care ei sa poata trece granitele firesti ale copilariei".
Filmele selectionate in festival au menirea sa-i aduca pe micii spectatori „mai aproape de frumusete, de iubire, de cultura, de credinta in valorile de baza ale unei societati civilizate (...)". Vor veni regizori care au realizat filme pentru copii si tineret, vor veni si actori - protagonisti in unele dintre peliculele ce vor fi prezentate in festival.
Organizatorii au ales, dupa cum au declarat, „unele dintre cele mai importante filme pentru copii si tineret, realizate in cinematografia romana pana in acest moment". De fapt, sunt filme mai vechi, caci filme mai noi consacrate publicului mic nu prea avem. Pentru diversele categorii de public au fost incluse in program: „Maria Mirabela", regia Ion Popescu GOPO, filmul care va deschide festivalul; „Liceenii" de Nicolae Corjos, „Ion - blestemul pamantului, blestemul iubirii" de Mircea Muresan, „Veronica" si „Zambet de soare", regizate de Elisabeta Bostan, „Pacala" de Geo Saizescu, „Calatoriile lui Pin-Pin" de Luminita Cazacu, „Dumbrava minunata" de Gheorghe Naghi, „Intamplari cu Alexandra" de Cornel Diaconu, „De-as fi Harap-Alb" de Ion Popescu GOPO, dar si filmele de desen animat ale lui Victor Antonescu „Robinson Crusoe" si „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor". La acestea se adauga, asa cum spuneam, si trei filme straine: „The Crocodiles", in regia tanarului regizor de origine germana Christian Ditter si peliculele unuia dintre prolificii producatori si distribuitori de filme pentru copii - Rock Demers din Canada, reprezentant al casei de productie „La Fete Production" - „Daniel and the super dogs" si „A Cargo to Africa".
Specialisti si spectatori de rand vor putea participa la simpozionul „Violenta in filmul pentru copii si in filmul animat" (moderator prof. univ. dr. Titus Vijeu), organizat in una din zilele festivalului.
Toate proiectiile vor avea loc la Cinematograful Dacia-Panoramic, intrarea fiind libera. Seara de seara, dupa proiectii, publicul va putea asista la spectacole realizate cu mici amatori de teatru - copii din judetul Neamt. Acest proiect „teatral" este coordonat de Miluta Cristal.
Din juriul festivalului fac parte criticii Magda Mihailescu si Calin Stanculescu, regizorul Marius Sopterean, producatorul Mihai Orasanu, dar si Maria Lupu, directorul Colegiului National „Calistrat Hogas", Ana Monda, viceprimarul din Piatra-Neamt, Adrian Alui Gheorghe, director executiv al Directiei judetene pentru Cultura si Patrimoniu National.
Festivalul este organizat de Asociatia Culturala Vox Artis, Centrul National al Cinematografiei si Primaria Piatra-Neamt.
Poate va „anima" continuitatea acestui festival spiritul lui Ion Popescu GOPO, despre care Tudor Arghezi spunea: „Diavolul binefacator al acestui nobil univers (filmul), delicat si tonic, intercalat in forfota timpului si existentei agitate, se cheama cu numele pamantesc de GOPO, celebru si cautat imprejurul planetei. Filmele acestui roman, cu nume derivat din Popescu, a ridicat Popestii nostri, luati pana mai deunazi in raspar, pana la prestigiul mondial. America ii cere Buftei filmele lui, pe nevazute".
Citeste si Jurnalul!
Inainte de B’estfest, petrecere in The Ark... Targ de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, la Muzeul Satului...