Antena Căutare

Gala Electrecord la Sala Palatului pe 9 decembrie

In 2012, in anul in care s-a tot declarat ca timpul terestru nu va mai exista, Electrecord implineste 80 de ani! In avanpremiera, pe 9 decembrie, are loc, la Sala Palatului, Gala Premiilor Electrecord, editia premii de excelenta. Astfel se aduce un tribut muzicii romanesti autentice, a celor mai importante inregistrari din istoria muzicii romanesti.

Invitati de onoare: Gheorghe Zamfir, Nicolae Furdui Iancu, Ionela Prodan, Benone Sinulescu, Fratii Petreus, Mioara Velicu, Maria Carneci, Gheorghe Turda, Elisabeta Ticuta, Constantin Enceanu, Petrica Matu Stoian, Stefania Rares, Alexandru Mica, Lucretia Ciobanu, Ileana Constantinescu, Angela Moldovan, Margareta Paslaru, Marina Voica, Gabriel Dorobantu, Mihaela Mihai, George Nicolescu, Stela Enache, Marina Florea, Sanda Ladosi, Ilie Micolov, Julia Jianu, Horia Moculescu, Temistocle Popa, Marius Teicu. Aceasta gala cinsteste si memoria artistilor Stefan Banica, Florin Bogardo, Vasile Veselovschi si Vasile V. Vasilache.

Am rugat-o pe Cornelia Andreescu sa ne ofere cateva cifre din istoria celor opt decenii de existenta a institutiei unde detine functia de director. Ii multumim pentru informatiile interesante pe care le-a obtinut din tezaurul Electrecord. Iata doar cateva dintre ele, vom reveni, in curand, cu alte date inedite.

Electrecord SA, ca societate anonima romana, a fost infiintata in anul 1932, fiind in primii ani ai existentei sale o intreprindere comerciala care se ocupa de vanzare de piane, gramofoane, alte instrumente muzicale si partituri. In anul 1934 apar primele discuri produse de aceasta societate. Primele inregistrari au fost cu Orchestra Banateana Luta Iovita.

In paralel s-a dezvoltat o alta unitate de productie, "Columbia", o sucursala a unui concern international. Actul nationalizarii din anul 1948 a reunit cele doua intreprinderi particulare intr-una singura, denumita "Electrecord". Aceasta a mostenit de la cele doua foste companii private atelierele mici si utilajele invechite cu un grad de uzura avansat. In anul 1956 are loc prima etapa de retehnologizare, cand se modernizeaza sectorul de galvanoplastie. Discurile fonografice realizate la inceput erau discuri Standard cu diametrul de 25 cm si aveau 78 de rotatii pe minut, continand cate o piesa pe fiecare fata.

Articolul continuă după reclamă

Discul LP cu numarul de catalog 01 contine Octetul in Do major pentru instrumente de coarde op.7 (dirijor Constantin Silvestri). In anul 1975, prin dotarea cu o instalatie Electrosound, fabricata in SUA, si a altor utilaje complementare, incepe productia de casete audio.

Dotarile existente nu permiteau satisfacerea cererii pietei, astfel ca in anii 1977-1980 se deruleaza un amplu program de investitii, care are ca rezultat final cresterea capacitatilor de productie la nivel dublu la discuri, de la 3 milioane bucati LP la 6 milioane bucati anual, iar la casete audio de la 320.000 de bucati la 800.000 de bucati anual. Satisfacerea nevoii de cultura si divertisment a populatiei, folosind ca mijloc de conservare si difuzare discul si caseta inregistrata, in conditiile unei activitati global eficienta din punct de vedere economic, au dus ca o pondere de 20% din productie sa fie muzica clasica, iar restul de 80% din genurile de muzica populara si usoara.

Expozitia „George Löwendal” la Paris... Oreste a lansat cartea "La sfarsit va fi inceputul"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x