Multi dintre cei care au auzit de Geo Bogza ca autor doar al Cartii Oltului ar putea ramane surprinsi intrand aici, iar cei putini bibliofili si mari cautatori de carte rara pot ramane inmarmuriti vazand aceasta expozitie. Geo Bogza, asa cum nu a fost predat in scoala. Bogza, cum parintii nostri nu l-au studiat, Bogza, "avangardistul pornograf", asa cum a fost numit de pudibonzii vremurilor anilor '30.
In spatele geamurilor vitrinelor vedem fragmente din ziarele epocii cu litere mari: "Bogza, inchis la Vacaresti". La vernisaj, poetul Nicolae Tzone, directorul Editurii Vinea, ne-a lamurit si de ce a fost inchis acesta - "atentand impotriva bunelor moravuri", in urma unui articol publicat in revista de avangarda UNU, condusa de Sasa Pana, pionul principal al avangardei. Nu din cauza volumului "Jurnal de sex", publicat la Paris in 100 si ceva de exemplare, asa cum s-ar fi crezut.
Geo Bogza a facut inchisoare de doua ori pentru scrisul sau din acele vremuri. Multe documente legate de aceste procese, si apoi de eliberarea lui, le puteti gasi in expozitia de la BCU. Ce nu veti mai gasi vor fi relatarile lui Vladimir Pana, fiul lui Sasa Pana care, la vernisaj, a povestit publicului prezent cum Geo Bogza, tanar fiind, locuia la Bustenari, si acolo, intr-o maghernita, il primise sa locuiasca pentru cateva saptamani pe prietenul sau, Victor Brauner. Acesta, la plecare, i-a facut un cadou, lucrarea "Geo Bogza arata capului sau peisajul cu sonde".
Citeste continuarea pe jurnalul.ro