- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cine cauta astazi in Avrig, la vest de Sibiu, „resedinta de vara" a lui Samuel von Brukenthal (1721-1803) isi poate imagina cit de maret si somptuos era parcul acum mai mult de 200 de ani. Faptul ca gradinile si aleile au fost treptat restaurate, ca tufele si micile izvoare sint refacute, se datoreaza fundatiei Brukenthal si in special arhitectei peisagiste Cornelia Feyer.
De citiva ani, aceasta si-a intins corturile in Avrig, unde conduce lucrarile de restaurare si se ocupa de proiectele fundatiei. In prezentarea sa, Cornelia Feyer se va referi atit la inceputurile dificile al restaurarii unei cladiri in ruine si a unui parc napadit de buruieni, cit si la micile si numeroasele succese de pe parcursul lucrarilor de restaurare.
Parcul lui Samuel von Brukenthal este singura gradina in stil baroc din Romania. Brukenthal a construit intregul complex incepind cu mijlocul secolului al XVIII-lea si a pus accentul in mod deosebit pe plantarea speciilor rare de copaci, fructe si flori.
Resedinta sa de vara si cladirile administrative au fost pana la inceputul anilor 1990 un sanatoriu de stat. In anul 1999, minoritatea germana a recuperat cladirile intrate in proprietatea statului. Fundatia Brukenthal se straduie de atunci sa pastreze si sa dezvolte mostenirea Brukenthal conform prevederilor testamentare.
Samuel von Brukenthal a intrat in administratia austriaca dupa terminarea studiilor de drept si a devenit guvernator imperial la ordinul imparatesei Maria Tereza. A fost un adevarat mecena, un colectionar de picturi, litografii si carti expuse astazi in Muzeul Brukenthal.
Proiect al Societatii Romano-Germane.
ICR Berlin
Foto: cimec.ro