"De horit, horesc si femeile si barbatii. Barbatii au horit in decembrie. Amu, in 7 mai, la Sala Jora, pe Berthelot, 'or hori femeile. Ca zic asa: horile-s de stamparare, la omul cu suparare. Femeile horesc de nacaz, de jele, de dor. Is mai molcome in horit. Barbatii is mai razboinici. Horesc altfel. Sunt hori de femei si hori de barbati", spune maestrul Grigore Lese despre concertul "Grigore Lese si ultimele horitoare".
Invitatele lui Lese sunt speciale. Maricuta din Suciu de Sus este o femeie-pastor. A invatat sa cante la fluier pe ascuns si nu i-a fost deloc usor pentru ca femeilor nu li se permitea sa cante la acest instrument. Stana ei se afla la mare distanta de orice asezare omeneasca. Locuieste acolo, departe de lume. Va aduce la Sala Radio fluierul cu care imblanzeste animalele si singura hora pe care o stie canta cu vocea. Nu e un cantec oarecare. E o hora de jale, un bocet, pe care l-a invatat cand s-a prapadit barbatul sau.
Din Tara Lapusului vor veni cateva batrane care stiu a hori din grumaz, ultimele care mai cunosc cantarile de acest fel. Din Tinutul Padurenilor vor fi aduse ritualuri si cantece de ceremonial. De la Galati, batrana Steriana vine impreuna nepoata sa, pe care a invatat-o de mica balade rare, adunate de la batranii locului. Cantarea lor e un dialog intre varste si sentimente, tonalitati diferite.
Ucraineanca Maria, cu vocea ei aparte, va aduce un cantec plin de voiosie. Nu trebuie sa uitam de Grupul Iza ale caror horitoare vor veni cu muzici deosebite, invatate de la batranii satelor din Maramuresul Voievodal.
Asadar, Grigore Lese va canta sambata, 7 mai, alaturi de ultimele horitoare, ce stiu a descifra tainele cantarilor stramosesti.
Citeste si Jurnalul!
Bucuresti: Luna licitatiilor de arta... Concertului Shakirei provoaca probleme in trafic. Vezi restrictiile de circulatie...