In primul rand, culorile. Pana acum ceva timp, culoarea rosie era standard, deoarece poarta si o adanca semnificatie. Este culoarea sangelui lui Iisus. De curand insa, ouale au inceput sa fie vopsite si in galben, albastru, verde sau mov, dupa moda americana de unde romanii au asociat si iepurasul cu Pastele. Cateva culori au o semnificatie aparte.Galbenul reprezinta lumina, tinerete, fericire, recolta bogata, ospitalitate; albastrul este un talisman al vitalitatii si al sanatatii.
Pentru incondeierea oualor, se folosesc reprezentari stelare, rozete, braduti si volute care dau structura desenului. In rest, pot fi adaugate elemente din natura precum : albina, broasca, racul, laba gastei, coarnele berbecului etc. Aceste motive sunt specifice zonelor din Olt, Dolj, Valcea sau Bucovina.
In Cluj si Brasov se folosesc chiar si frunze de plante sau flori. In acea parte a tarii, se folosesc frunzele de salcie sau de brad, flori de par, floarea marului sau ghiocei.
In zona Bucovinei, gospodinele se inspira si din industria textila, cele mai folosite simboluri fiind "48 de clini" (clinul format la croirea camasilor), "maneci costesfiind", "maneci sucite".
Doua tehnici deosebite ale decorarii oualor se practica in Poiana Marului, unde acestea sunt marmorate si in Ardeal, unde ouale sunt pictate cu flori pe un strat de rumegus.
Ouale de Paste sunt apoi duse la biserica impreuna cu pasca si friptura de miel pentru a fi sfintite. La intoarcere, fiecare membru al familiei isi spala chipul cu apa in care a fost pus un ou rosu si un banut de argint. Se crede ca apa purifica spiritul celui care a indeplinit acest ritual.
Sursa text: obiceiuri.com
Sursa foto: bucatarie.net