Antena Căutare

Istoria romanilor prin familii: Familia Cantacuzino

Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai spectaculoase si bine pastrate cladiri de pe Calea Victoriei, gazduieste joi, 18 martie, al treilea eveniment din seria de conferințe „Istoria romanilor prin familii”, organizat de Fundatia Calea Victoriei

Istoricul Georgeta Filitti ne va spune povestea familiei Cantacuzino chiar in fosta resedința a „Nababului", cum era numit Grigore Cantacuzino, om politic conservator si unul dintre cei mai bogati romani de la inceputul secolului XX.

Palatul Cantacuzino - astazi Muzeul National George Enescu - era recunoscut in Bucureștiul de altadata prin marile baluri pe care Mihail G. Cantacuzino impreuna cu Maruca Rosetti le organizau aici. Seratele și auditiile muzicale, la care George Enescu era un obișnuit, erau binecunoscute si se bucurau de prezența numelor sonore din aristocrația romana și straina. Decorat cu picturi monumentale de G.D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona, Nicolae Isidor Vermont, precum și sculpturi realizate de Fr. Storck si Em. W. Becker, actualul muzeu, declarat monument de arhitectura, era de pe atunci un punct de referința in viața culturala și sociala bucuresteana.

Familia Cantacuzino este o familie cu origini in Imperiul Bizantin, care se stabilește in sec 16 in Țara Romaneasca. A dat doi domnitori și numeroase personalitați publice, despre care vom povesti:

- Serban Cantacuzino - fondatorul primei scoli romanesti din Bucuresti și ctitorul bisericilor Fundenii Doamnei si a Manastirii Cotroceni. A stabilit unitatea de masura numita stinjen. Din vremea lui se pastreaza una dintre cele mai vechi carți de bucate de la noi.

- "Nababul" - Gh. Grigore Cantacuzino - care a fost prim ministru conservator, proprietarul unuia dintre cele mai celebre palate de pe Calea Victoriei, astazi Muzeul Enescu.

Articolul continuă după reclamă

- Ion Cantacuzino - medic microbiolog, creatorul Institului Cantacuzino, institut aflat pe picior de egalitate cu Institutul Pasteur din Paris, cel mai mare producator de seruri și vaccinuri de la inceputul sec XX in Europa de Est.

- Printesa Alexandrina Cantacuzino - a condus Societatea Femeilor Ortodoxe - o societate foarte eficienta in periada interbelica

- Ecaterina Cantacuzino, sotia Nababului, cea care a infiintat Caminul de copii Sf Ecaterina, singura instituție romaneasca omologata pe plan internațional in interbelic, pentru felul exemplar in care erau crescuți copii orfani, carora li se oferea sprijin și dupa virsta majoratului pentru a putea urma o cariera sau alege o profesie decenta.

- Marie Cantacuzino - muza inspiratoare a pictorului francez Puvis de Chavannes, care a folosit drept inspirație chipul acesteia pentru a o picta pe Sf Genoveva, protectoarea Parisului

- Maruca Cantacuzino - nora Nababului și mama lui Bizu (Constantin) Cantacuzino aviator, prietenul pilotului francez Antoine de Saint-Exupéry. Maruca a fost sotia lui Mihai Cantacuzino, Ministru de Justiție și primar al Bucureștiului. Prin testament Maruca, care prin a doua casatorie devine soția lui George Enescu, lasa palatul Cantacuzino statului roman cu condiția de a deveni muzeul G Enescu.

Vom povesti in cadrul conferintei despre aceasta familie ilustra și despre mosiile familiei - Micul Trianon de la Floresti, cu destin trist, mosia bintuita de la Rifov din vremea lui Serban Cantacuzino și altele.

Data: 18 martie, 18:30
Taxa: 30 ron - adulți /25 ron - elevi, studenți
Loc: Palatul Cantacuzino - Muzeul Enescu
Inscriere la - [email protected]

Sursa: observatorcultural.ro

Institutul Cultural Roman din Londra a lansat programul "Acasa in Belgrave Square"... Ziua Internationala a Francofoniei va fi sarbatorita la Bruxelles...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x