Stra-stranepot al reginei Victoria a Marii Britanii si var de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a, Mihai este una dintre ultimele figuri publice in viata din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Devenit rege la doar sase ani, in iulie 1926, cu o regenta formata din printul Nicolae, patriarhul Miron Cristea si Gheorghe Buzdugan, presedintele Inaltei Curti de Casatie, Mihai a fost numit, in 1930, o data cu revenirea in tara a lui Carol al II-lea, urmas la tron cu titlul de "Mare Voievod de Alba-Iulia".
Odata cu inceperea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Carol al II-lea a fost fortat sa abdice, in 1940, de catre Ion Antonescu, iar Mihai a revenit pe tron „prin gratia lui Dumnezeu", ca rege absolut, de drept divin, nu si constitutional.
Regele Mihai in tinerete
In timpul razboiului, insa, Generalul Antonescu a fost cel care a condus, cu o mana de fier, Romania, atat pe plan politic, cat si militar, preferand o apropiere de Germania nazista. Odata cu dezastrele de la Stalingrad si Kursk, care au adus frontul pana in apropierea Iasiului, regele a cautat o solutie politica pentru iesirea tarii din razboi, convins fiind ca infrangerea Axei este doar o problema de timp, iar existenta statului roman - in pericol.
Dupa un ultimatum dat maresalului Ion Antonescu, Regele Mihai l-a destituit si arestat, la 23 august, numindu-l prim-ministru pe generalul Constantin Sanatescu. Odata cu actul de la 23 august, Romania a intors armele impotriva Germaniei, participand activ la lupta alaturi de Aliati. Insa soarta Romaniei avea sa fie hotarata nu in tara, ci la Yalta.
Regele s-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946, dar a fost constrans sa abdice la 30 decembrie 1947 si s-a stabilit la Versoix (Elvetia).
(Regele Mihai, stanga, Gheorghe Gheorghiu Dej, dreapta)
Dupa 45 de ani, Regele revine in tara
Dupa Revolutia din decembrie 1989, Regele Mihai a incercat sa revina in tara. Autoritatile, insa, nu au incercat mai nimic, iar Regele a putut sa paseasca pe pamant romanesc abia in 1992. La discursul dinainte de plecare, 1 milion de oameni l-au aplaudat si i-au cerut sa ramana.
Cinci ani mai tarziu, in 1997, Mihai I revine de tot in tara si primeste un pasaport romanesc. In acelasi an, familia regala incepe vizitele prin Romania. De atunci, Regele a fost invocat, criticat sau atacat. Si, abia la venerabila varsta de 90 de ani, anul trecut, a fost invitat sa tina un discurs in Parlamentul Romaniei.
Programul aniversarii zilei de nastere a Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei, asa cum este postat pe site-ul Familiei Regale a Romaniei:
Inaugurarea Pietii Regelui
• Majestatea Sa Regele va lua parte la ceremonia inaugurarii Pietii Regelui, aflata la intersectia soselei Kiseleff cu strada architect Ion Mincu.
• Evenimentul va avea loc joi, 25 octombrie 2012, la ora 11 si va fi organizat de Primaria Municipiului Bucuresti.
• Vor participa Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae.
• Accesul presei este liber.
Regele Mihai I, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti
• Majestatea Sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa intr-o ceremonie ce va avea loc la Universitatea din Bucuresti, joi, 25 octombrie 2012, la ora 12. Principesa Mostenitoare va reprezenta pe Majestatea Sa Regele la ceremonie.
• La ceremonie va mai lua parte Alteta Sa Regala Principele Radu.
• Accesul presei este liber.
Ceremonii de decorare la Palatul Elisabeta
• Majestatea Sa Regele si Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare vor decora o serie de personalitati din Romania si din Europa.
• Evenimentul va avea loc in Sala Regilor a Palatului Elisabeta joi, 25 octombrie 2012, la ora 15.15, ora 16 si ora 16.45.
• Vor participa la ceremonii Altetele Lor Regale Principele Radu si Principele Nicolae.
• Accesul presei este liber.
Concert de gala la Ateneul Roman
• Cu ocazia zilei de nastere a Majestatii Sale, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza al patrulea concert anual de binefacere. Fondurile vor fi folosite pentru derularea proiectelor destinate tinerilor cu talent artistic.
• Evenimentul va avea loc in sala mare a Ateneului Roman joi, 25 octombrie 2012, la ora 18.
• Vor participa Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae.
• Accesul presei este liber.
foto: Intact Images