- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vor fi prezenti la eveniment pentru a prezenta cartea criticii Cristina Corciovescu si Magda Mihailescu, regizorul Laurentiu Damian impreuna cu Oana Boca din partea editurii Polirom.
Intr-o ancheta a Asociatiei Criticilor de Film, 40 de profesionisti din domeniu apartinind tuturor generatiilor au acceptat sa raspunda la intrebarea: Care sint cele mai bune zece lungmetraje de fictiune romanesti produse din 1912 si pina azi?
A rezultat o lista de 59 de titluri, pe primele zece locuri situindu-se: Reconstituirea (1970), Padurea spinzuratilor (1965), Moartea domnului Lazarescu (2005), 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (2007), Secvente (1982), Nunta de piatra (1973), La Moara cu noroc (1956), A fost sau n-a fost? (2006), Proba de microfon (1980), Croaziera (1981).
Volumul prezinta fiecare film cu ajutorul unor texte critice si al unor fragmente din cronicile publicate de-a lungul anilor. Astfel se invalideaza ideea preconceputa conform careia critici de virste diferite au gusturi si pareri diametral opuse, dovedindu-se ca exista in filmografia romaneasca pelicule ce se numara printre preferintele tuturor generatiilor.
Criticul Cristina Corciovescu declara pentru Polirom: "Nu e lesne sa alegi zece filme din aproape 1 000. Pe fiecare trebuie sa-l privesti cu ochiul de atunci si cu ochiul de acum si, pe cit posibil, fara idei preconcepute sau parti-pris-uri. Trebuie sa pui in functiune cintarul cel mai fin si te intrebi daca el functioneaza cind e vorba despre arta. ti-e teama sa nu gresesti si sa nu fii nedrept. ti-e mila de filme pe care le-ai iubit cindva si pe care altele mai noi le-au inlocuit in inima ta. Te bucuri cind constati ca alti colegi de breasla gindesc ca tine. si iti pare rau ca unii realizatori se vor necaji pentru ca filmele lor au cazut sub linie. Toate aceste ginduri au stat la baza acestei carti."
Cristina Corciovescu este critic de film, membru al Uniunii Cineastilor din Romania , presedinte al Asociatiei Criticilor de Film din Romania si membru al Federatiei Internationale a Criticilor de Film.
A fost redactor-sef al lunarului Caiet de documentare cinematografica aproape 20 de ani si redactor-sef al revistei ProCinema (1994-1999).
Colaborator constant la International Film Guide (Londra), coautor al volumelor Secolul cinematografului. Mica enciclopedie a cinematografiei universale (Editura stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1989), 1234 cineasti romani. Ghid bio-filmografic (Editura stiintifica, Bucuresti, 1996), Dictionar de cinema (Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1997), Cinema... un secol si ceva. O istorie cronologica a cinematografului mondial (3 martie 1895 31 decembrie 2000) (Curtea Veche, Bucuresti, 2002), Lumea filmului. Dictionar de cineasti (Curtea Veche, Bucuresti, 2005).
Noi aparitii in colectia Biblioteca Polirom... "Baroc de Dobrogea", expozitie foto la Palatul Parlamentului...